Home VestiEkonomija Odliv kapitala povećava ekonomske probleme zemalja u razvoju

Odliv kapitala povećava ekonomske probleme zemalja u razvoju

by bifadmin

Nedavni odliv kapitala sa tržišta u razvoju podgrejao je brige o daljem padu ovih ekonomija. Prema prognozama Oksford ekonomiksa najranjivije zemlje (one sa najvećim fiskalnim i budžetskim deficitima i nesigurnim političkim sistemima) biće najteže pogođene – latinoamerički BDP trebalo bi u 2015. da padne za 1%, dok bi Argentina i Brazil trebalo da dožive oštru depresijaciju valuta i velike infaltorne pritiske. Zajedno sa rastom nezaposlenosti, Južnom Amerikom bi mogli da počnu da se širi i socijalni nemiri.

Na ovom kontinentu 2014. i 2015. će biti najteže godine za Argentinu koja je u proteklih neokliko godina doživela takav pad javnih finansija i rasta inflacije da su njeni građani spas potražili u dolarima. Kao rezultat toga Centralna banka Argentine je od 2011. izgubila gotovo polovinu deviznih rezervi što je sada čini još ranjivijom na odliv kapitala. Zbog toga bi ove godine argentinska valuta mogla da depresira još 70% i dodatno poveća inflaciju, odnosno da smanji domaću potrošnju. U tom scenariju Argentina bi se našla u produženoj recesiji, a BDP bi joj pao za 0,6% u 2014. i čak za 2,8% u 2015. godini.

zabrinjavajuce

I Turska i Južnoafrička republika mogle bi obe da zapadnu u recesiju a kineski rast mogao bi da doživi najsporiji rast još od 1990. Turska je inače na kraju 2013. imala budžetski deficit od 8% BDP-a a ove i sledeće godine se očekuje da će on porasti bar na 9% dok će investicije pasti za 6%.

BDP Indije i Indonezije takođe će prema prognozi usporiti sa rastom, na 2% odnosno 3%. Inflacija bi u Indiji ove i naredne godine trebalo da ostane dvocifrena (preko 10%), u nekim trenucima bi mogla da prevaziđe i 14%. Visoka inflacija će u ove dve zemlje teško pogoditi poslovnu aktivnost. Investicije bi trebalo da padnu, zajedno i sa domaćom potrošnjom.

Ove zemlje biće najpogođenije odlivom kapitala u 2014. i 2015. godini. Više o konkretnim problemima sa kojima se suočavaju možete pročitati ovde.

Pročitajte i ovo...