Home VestiEkonomija Restrukturiranje poslovanja prioritet finansijskih direktora u Srbiji

Restrukturiranje poslovanja prioritet finansijskih direktora u Srbiji

by bifadmin

Restrukturiranje poslovanja za čak 71% finanisijskih direktora u Srbiji predstavlja jedan od glavnih prioriteta, pokazuje najnovije Istraživanje stavova finansijskih direktora u srednjoj Evropi koje je sprovela revizorsko – konsultanstka kuća Deloitte.

Uprkos finansijskoj i ekonomskoj neizvesnosti, većina finansijskih direktora iz Srbije je optimistična, 54%, kada je reč o finansijskoj perspektivi preduzeća u kojima rade, a njih 32% smatra da će situacija ostati nepromenjena.

Pored restrukturiranja, kao prioriteti ističu se rast prihoda na postojećim i novim tržištima, smanjenje direktnih troškova i poboljšanje likvidnosti preduzeća. Investicije su i dalje na dnu lestvice prioriteta s obzirom da kompanije ne žele da preuzimaju rizike već da poboljšaju operativnu efikasnost i povećaju produktivnost.

anketa

„Ovakvi nalazi ne čude s obzirom da je spremnost na preuzimanje rizika niska (7%) i da većina ispitanika (72%) ne predviđa rast BDP-a i smanjenje nezaposlenosti“, komentariše Nada Suđić, partner u Deloitte-u.

Nezaposlenost je još jedno područje u kojem se očekuje nepovoljan trend. Čak 72% finansijskih direktora očekuje rast broja nezaposlenih, a 21% ne očekuje nikakve promene.

Činjenica da 57%, odnosno 54% preduzeća u Srbiji, smatra da su dostupnost kreditiranja odnosno troškovi finansiranja nepromenjeni u proteklih šest meseci ne znači i veću verovatnoću da će ta preduzeća koristiti eksterno finansiranje da bi više investirala; to je posledica očekivanih nepovoljnih opštih izgleda na tržištu. To nas dovodi do činjenice da 41% anketiranih preduzeća navodi da bi se najradije odlučilo za pribavljanje kapitala kao način za finansiranje svog poslovanja.
Više o predviđanjima finansijskih direktora iz regiona možete saznati u izveštaju na adresi www.deloitte.com/cecfo

Pročitajte i ovo...