Home VestiPolitika i društvo Skoro polovina mladih Evropljana živi sa roditeljima

Skoro polovina mladih Evropljana živi sa roditeljima

by bifadmin

Za pet godina ekonomske krize broj mladih u Evropi starosti od 18 do 30 godina koji su ostali u roditeljskom gnezdu porastao je na 48%, to jest na 36,7 miliona ljudi. Neslavni rekorder u ovoj disciplini je Italija u kojoj 79% mladih živi sa roditeljima.

Ovo je zaključak jedne od najobuhvatnijih socijalnih studija iz 2011. koja je rađena u svih 28 članica EU. Prema podacima evropske agencije Eurofound, i u dobrostojećim državama, poput Švedske, Danske, Francuske, Belgije i Austrije, sve veći broj mladih ostaje da živi sa mamom i tatom, dok je samo nekoliko zemalja imuno na ovaj fenomen – to su Nemačka, Holandija, Irska i Velika Britanija, u kojima je broj nesamostalnih mladih pao između 26% i 30%.

živeti s roditeljima

Ana Ludvinek, jedna od autorki studije, tvrdi da je mit o porodičnoj sreći u “punoj kući” daleko od istine: “Članovi domaćinstava u kojima živi više generacija su zapravo veoma nezadovoljni i osećaju se uskraćeno i neuspešno”.

Širenje ovog fenomena podstiče i brige o starenju populacije i odlaganju rađanja.

Otkriveno je međutim da postoje i polne razlike u spremnosti na život sa roditeljima – dok to čini 26% devojaka starih od 25 do 29 godina, ovaj broj je za 8% kod njihovih vršnjaka suprotnog pola.

Kod nas je situacija naravno uvek (i u svemu) gora nego u Evropi, pa je poslednje ovakvo istraživanje pokazalo da 57% mladih građana Srbije živi sa roditeljima a da 37% nema nikakve prihode.

Izvor: Gardijan

Pročitajte i ovo...