Home VestiEkonomija Strankama radna mesta nisu prioritet ili nemaju plan za njih

Strankama radna mesta nisu prioritet ili nemaju plan za njih

by bifadmin

Na pitanja o rešavanju osam „ubica“ zapošljavanja koja je NALED partijama postavljao partijama odgovorile su samo Dveri, LDP, NDS i URS. Zato Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj postavlja pitanje kome stranke u Srbiji polažu račun ako ne građanima i privredi i na osnovu čega većina birača donosi odluku ako najveći broj stranaka nije spreman da javnosti predoči plan rada za unapređenje privrednog ambijenta od koga zavise nova radna mesta i investicije

Osim Nove demokratske stranke, Liberalno-demokratske partije, Pokreta Dveri i Ujedinjenih regiona Srbije, na upitnik o konkretnim ekonomskim potezima delimično je odgovorila i grupa građana „Dosta je bilo“ a odgovore nisu dali Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije, Socijademokratska partija Srbije, Demokratska stranka, Demokratska stranka Srbije, PUPS, Nova Srbija, Jedinstvena Srbija, Srpska radikalna stranka i SPO.

izborna tisina

To znači da su konkretna rešenja poslale samo stranke koje se prema istraživanjima bore za prelazak cenzusa ili imaju podršku manje od 10 odsto birača, dok su najveće partije od kojih se očekuje da će sigurno ući u parlament (naročito u Vladu) i biti odgovorne za kreiranje najvažnijih ekonomskih zakona izbegle da odgovore na ključna pitanja koja bi građanima i privredi trebalo da pruže neophodnu predvidivost ambijenta u kojem će živeti i poslovati.

Zašto se vladajuće i opozicione partije nisu potrudile da odgovore? Da li smatraju da stvaranje ambijenta za nove investicije koje će doprineti otvaranju radnih mesta ne bi trebalo da bude prioritet nove Vlade ili nemaju kredibilan plan za rešavanje regulatornih problema?

NALED je poslao strankama upitnik sa 41 pitanjem iz osam ključnih oblasti za pokretanje ekonomije jer tokom predizborne kampanje parole poput „reformi“, „privlačenja investicija“ i „otvaranja radnih mesta“ nisu pratile informacije na koji način će ti ciljevi biti ostvareni, u kojem pravcu će ići izmene propisa i naročito u kom roku će sve biti urađeno. Osam prioriteta koje je identifikovao NALED predstavljaju osam „ubica“ novih radnih mesta s obzirom na to da svaka od njih na svoj način ometa zapošljavanje.

Rezultati analize upitnika koje su popunili Dveri, LDP, NDS i URS, pokazuju da su sve navedene stranke ocenile relativno visokom ocenom ključne prioritete privrede (preko sedam od maksimalnih 10 poena). Najnižu, iako i dalje visoku prosečnu ocenu od 7,3 dale su Dveri, potom slede LDP (8,7), NDS (9,12) i URS čiji se program u najvećoj meri poklapa sa reformama koje privreda predlaže (9,66).

Sve posmatrane stranke slažu se da su prvi prioriteti nove Vlade suzbijanje sive ekonomije, reforma inspekcija i reforma radnog zakonodavstva. Potom sledi ubrzavanje procesa izdavanja građevinskih dozvola i unapređenje regulatornog procesa – u smislu transparentnosti donošenja propisa i predvidivosti regulatornog okvira. Što se tiče radnog zakonodavstva, sve analizirane stranke se u principu slažu da treba uvesti pravičnost kod isplate otpremnina i produžiti ugovor na određeno, s tim što NDS ima nešto naglašeniju socijalnu komponentu i zaštitu stečenih prava radnika, a Dveri ovaj problem posmatraju najdugoročnije i u kontekstu opšteg privrednog oporavka.

Tema privlačenja investicija izazvala je oštru polarizaciju između Dveri s jedne strane koje su ovom prioritetu dale ocenu 2,2 i ostalih stranaka koje visoko ocenjuju ovaj prioritet (prosečna ocena veća od devet). Zanimljivo je da NDS sa čistom desetkom više vrednuje privlačenje investicija od URS-a koji je dao ocenu devet. Stranke su gotovo identično ocenile neophodnost ukidanja i ograničavanja parafiskalnih nameta (ocena devet ili 9,2). Stranke u proseku najmanje planiraju da se bave problemom neuspešnih privatizacija i braunfilda (prosečna ocena 6,63). Sve posmatrane stranke osim Dveri (LDP, URS i NDS) planiraju da naprave registar formalnosti – popis svih administrativnih procedura, a URS i LDP se dodatno zalažu za donošenje Zakona o sprečavanju suvišne papirologije. Svi se zalažu za uvođenje elektronskih servisa i komunikacije između državnih institucija i dalji razvoj e-uprave.

Da podsetimo, ni na jučerašnjoj panel diskusiji pod nazivom „Ekonomski pravac Srbije – izbori 2014.“ političke partije se nisu proslavile objašnjavanjem sovjih ekonomskih programa, a najveća, SNS se nije ni pojavila.

Pročitajte i ovo...