Home VestiBiznis & Finansije Sutra potpisivanje ugovora o kreditu UAR

Sutra potpisivanje ugovora o kreditu UAR

by bifadmin

Ministar finansija Srbije Lazar Krstić sutra će u Abu Dabiju potpisati ugovor o zajmu Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) od milijardu dolara za budžet Srbije i kreditu za navodnjavanje od 100 miliona dolara. Kredit za budžet je na 10 godina, bez grejs perioda, s kamatnom stopom od dva odsto godišnje i mochi će da se obnavlja, pojasnio je Krstić na Kopaoniku gde je govorio na tradicionalnom savetovanju ekonomista. On je istakao da je tim kreditom Srbija praktično dobila poklon od 290 miliona dolara, jer je po povoljnijim uslovima ugovorila pozajmica u odnosu na trenutne koje se nude na finansijskom tržištu.

Kredit će Srbiji biti na raspolaganju tek kad ga ratifikuje Skupština, što se u najboljem slučaju može očekivati krajem prvog polugodišta. Do tada će nova vlada Srbije, nakon prevremenih parlamentarnih izbora 16. marta, morati da pripremi rebalans obogodišenjeg budžeta, kako bi se tačno znalo koliko novca nedostaje za finansiranje deficita.

rizicni krediti

Bužetom Srbije za ovu godinu predvidjen je kredit od tri milijarde evra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za podršku budžetu, kao i 275 miliona dolara za projekte u poljoprivredi, koji treba da stignu od Fonda za razvoj Abu Dabija.

Pročitajte i ovo...