Home VestiEkonomija Turska ekonomija u političkom problemu

Turska ekonomija u političkom problemu

by bifadmin

Tursko finansijsko tržište je usled turbulentnih političkih događaja sve nestabilnije – investitori su zabrinuti zbog nepromišljenih poteza turskih vlasti, od zabrane Tvitera do obaranja sirijskog aviona koji je povredio turski vazdušni prostor.

I ranija istraga o korupciji brojnih turskih zvaničnika, pa i premijera Erdogana, svakako ne doprinosi smirivanju situacije i podizanju kredibiliteta aktuelne vlasti.

Trenutno vlada opšte mišljenje da je Turska na ivici rata, ili bar zahlađivanja odnosa sa svojim susedima, a možda i sa ekonomskim supersilama u svetu. Ni unutrašnja pitanja nisu rešena, tako da raste broj protivnika konzervativnog premijera, a svakog meseca isplivavaju nove afere, ili bar pokušaji istih.

erdoganu se drma stolica

Zbog svega nabrojang domaći ali i strani investitori su sve oprezniji po pitanju ulaganja u Tursku. Sada se očekuje smela rasprodaja akcija na turskom tržištu.

”A s obzirom da će preko vikenda biti održani lokalni izbori očekujemo dodatni pritisak na liru ove nedelje”, kaže jedan analitičar Finansbanka. Jutros je lira inače ojačala na 2,23 za dolar što je povećanje od 0,01% u odnosu na 21. mart.

Izvor: Hurriyetdailynews.com

Pročitajte i ovo...