Home VestiEkonomija Azijski tigar pritajen, ulagači suzdržani

Azijski tigar pritajen, ulagači suzdržani

by bifadmin

Na Tokijskoj berzi se zbog praznika danas ne radi, dok su cene deonica u Južnoj Koreji, Singapuru i Australiji pale između 0,2 i 1 odsto. Na azijskim berzama se jutros trgovalo suzdržano, uprkos jučerašnjem rastu cena deonica na Volstritu, jer ulagači nisu bili voljni da znatnije reskiraju uoči sednica čelnika američke i japanske centralne banke.

Toyota Opens Lexus Intersect Concept Store...A woman walks past

(foto: FT)

U Hong Kongu i Šangaju berzanski indeksi ojačali su oko 0,2 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, u 7:30 sati bio na gubitku 0,2 odsto.

Jučerašnji rast S&P 500 i Dow Jones indeksa na Volstritu nije ohrabrio azijske ulagače jer se trgovalo nesigurno, a rast tih indeksa posledica je uglavnom preuzimanja u farmaceutskom sektoru a ne nekih važnijih vesti koje bi podržale celokupno tržište.

Oprez ulagača posledica je napetosti u Ukrajini. SAD su u ponedeljak uvele sankcije protiv još sedam zvaničnika ruske vlade i 17 kompanija, dok se EU načelno dogovorila o proširivanju sankcija na dodatnih 15 osoba, u sklopu jačanja sankcija protiv Rusije zbog njenih poteza u Ukrajini.

Ulagači nisu skloni riziku i zbog toga što će ove nedelje zasedati čelnici američke i japanske centralne banke. Japanska Centralna banka najverovatnije neće dodatno olabaviti monetarnu politiku, ali će objaviti nove procene o ekonomskim i privrednim kretanjima.

S druge strane, očekuje se da će Fed nastaviti da smanjuje programe kupovine obveznica, kako je i planirao.

Evropska Centralna banka, s druge strane, verovatno neće tako skoro dodatno olabaviti monetarnu politiku. Predsednik ECB-a Mario Dragi rekao je u ponedeljak da će inflacija u evrozoni ostati još neko vreme niska, ali da do eventualne odluke o kvantitativnom popuštanju monetarne politike treba još pričekati.

Zahvaljujući tome, evro je na valutnim tržištima nešto ojačao. Jutros se njegov kurs kreće oko 1,3860 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,3830 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cena evra porasla je s jučerašnjih 141,25 na 142,05 jena.

I dolar je ojačao prema ‘japancu’, pa je njegov kurs jutros dosegao 102,50 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 102,05 jena.

Pročitajte i ovo...