Home VestiEkonomija Evrozona: Maloprodaja se polako oporavlja, ali zavisi od tržišta rada

Evrozona: Maloprodaja se polako oporavlja, ali zavisi od tržišta rada

by bifadmin

Uprkos i dalje visokom nivou nezapsolenosti u nekoliko članica evrozone rezultati reformi i politike štednje napokon pokazuju stidljive znake oporavka, što se vidi i kroz nešto bolje statistike ostvarene maloprodaje. Taj krhki oporavak biće u skorijoj budućnosti veoma osetljiv na sve uticaje, pogotovo sa tržišta rada, kaže se u najnovijem izveštaju Oxford Economics.

Spori proces oporavka tržišta rada uočen je u članicama evrozone koje su bile najžešće pogođene krizom: U Španiji je nezaposlenost pala za 1% od prošlog februara, u Irskoj za 3% u poslednje dve godine, a u Portugalu 2% od marta 2013. TO i dalje nije dovoljno da bi se govorilo o sigurnom putu ka konačnom oporavku (u Španiji je nazaposlenost i dalje iznad 25%), ali je to uz znatno sporiji rast cena u maloprodaji (pobnajviše zahvaljujuči niskim cenama energenata), doprinelo da domaćinstva u ovim zemljama imaju nešto pozitivniju percepciju svoje kupovne moći u narednom kratkoročnom periodu.

nezaposleni

Kao posledicu ovakvih kretnji, analitičari Oxford Economics očekuju prvo povećanje maloprodaje u Španiji i Portugalu u poslednjih šest godina. Međutim, neke zemlje još uvek nisu postigle boljitak na tržištu rada, pa se i rezultati trgovine još uvek nisu poboljšali (npr. Italija, u kojoj je zabeležen osmi uzastopni pad).

U svakom slučaju, nezaposlenost na niovu čitave evrozone ostaje izuzetno visoka, istorijski gledano, a domaćinstva su još uvek opterećena velikim dugovima. Usled nesigurnosti za sigurno zaposlenje svojih članova, mnoga domaćinstva su se u kriznom periodu dodatno zaduživala. Ovaj dug se čak povećao u nekim od ključnih ekonomija evrozone (između 10 i 20% ukupnog BDP u Holandiji, Francuskoj i Belgiji), zbog čega je neizbežan period konsolidacije, pogotovu uzevši u obzir da se zbog fiskalne održivosti vlade ovih zemalja često odlučuju za ukidanje ili odlaganje penzionerskih beneficija.

Pročitajte i ovo...