Home Vesti IFC i APS potpisali sporazum o nenaplativim kreditima

IFC i APS potpisali sporazum o nenaplativim kreditima

by bifadmin

Članica Grupacije Svetske banke IFC saopštila je danas da je sa kompanijom koja se bavi investiranjem i upravljanjem nenaplativih kredita, APS Holdingom, potpisala sporazum kako bi se rešavali problemi nenaplativih kredita u istočnoj i južnoj Evropi. IFC će obezbedititi do 20 miliona evra za zajedničku kupovinu sa APS-om portfelja nenaplativih kredita, uključujući potrošačke i stambene kredite, kao i kredite za male i veće kompanije.

IFC_Logo

Kako je navedeno, samo u Rumuniji, kroz to partnerstvo, može biti rešeno više od 30.000 problematičnih zajmova, tako što bi se uklonili iz bilansa banaka i na taj način oslobodila sredstava za nove pozajmice. APS Holding, sa centralom u Češkoj, kupovaće nenaplative kredite u Bugarskoj, Crnoj Gori, Rumuniji, Srbiji i potencijalno drugim zemljama istočne i južne Evrope.

Ta investicija je deo IFC-evog programa za rešavanje nenaplativih kredita, refinasiranje dobrih kompanija i restrukturiranje malih i srednjih preduzeća, u koji je do sada investirano oko 2,7 milijarde dolara. Kroz taj program IFC je omogućio bankama da se reše više od 25 milijardi dolara nenaplativih potraživanja, normalizovao obaveze šest miliona domaćinstava i malih i srednjih kompanija.

Pročitajte i ovo...