Home Vesti IN2 kupio softversku kompaniju u Srbiji

IN2 kupio softversku kompaniju u Srbiji

by bifadmin

Jedna od vodećih softverskih grupacija u Hrvatskoj i jugoistočnoj Evropi, IN2, kupila je srpsku softversku kompaniju Actavia, specijalizovanu za rešenja Microsoft Dynamics. Tim ulaganjem je IN2 ojačala svoje poslovanje na tržištu Srbije, gde je već sedam godina prisutan svojom filijalom IN2 u Beogradu. Preuzimanje beogradske kompanije je ujedno i početak ambicioznog investicionog ciklusa za 2014. godinu, poručili su danas iz IN2.

IN 2 01

Pozitivne projekcije zasnivaju se na dobrim poslovnim rezultatima iz 2013. godine, u kojoj je IN2 grupa ostvarila 22 miliona evra prihoda, što je porast od 14% u odnosu na 2012. godinu. Grupa je ostvarila i operativnu dobit od skoro 3 miliona evra, što je za 65 odsto više u poređenju s 2012. godinom.

U 2013. IN2 grupa je uložila 1.3 miliona evra u postojeći softver, razvoj novih proizvoda, razvoj infrastrukture i nove tehnologije, kao i u razvoj infrastrukture za preuzimanje IT odeljenja drugih društava, kojima to nije ‘core business’. Ukupno ulaganje je za 25% veće u odnosu na 2012. godinu.

Tokom 2013, IN2 grupa povećala je i broj zaposlenih na 425, što je 5,2% više u odnosu na 2012. godinu. Rast se nastavio i u 2014. godini, pa IN2 grupa sada već ima 456 zaposlenih, a do kraja ove godine planiraju dodatna zapošljavanja.

‘Ove godine planiramo da premašimo brojku od 500 zaposlenih. Očekujemo i dalji rast prihoda u Hrvatskoj i regionu, planiramo da nastavimo s investicijama u zaposlene, njihove kompetencije, ali i u njihovo zadovoljstvo, i to je primarni zadatak naših ulaganja. Takođe, nastavićemo sa započetim ulaganjima u unapređenje naših proizvoda za sektore finansija i zdravstva kao i u tržište i nove akvizicije. Želimo da ostvarimo barem još jednu akviziciju u ovoj godini, ali i da ostvarimo novo partnerstvo i širenje portfelja usluga s novim tehnologijama, kako bismo bili ukorak sa svetskim trendovima. Ukupna planirana vrednost investicija za ovu godinu je 15 miliona kuna’ (skoro 2 miliona evra), istakao je Ante Mandić, predsednik Uprave IN2.

Ulaganje u zaposlene bio je primarni fokus, o čemu svedoči i činjenica da su u prošloj godini rasli troškovi plata i ostali troškovi zaposlenika, dok su svi ostali troškovi poslovanja smanjeni racionalnim upravljanjem i strukturnim promenama.

Najbrže rastući sektori IN2 grupe, zdravstvo, IT sigurnost i forenzika preuzimaju sve veći udeo u poslovanju. Ipak, javni sektor je zadržao još uvek najveći udeo u ukupnim prihodima grupe, a slede ga sektori finansija i privrede. Takođe, svi segmenti poslovanja grupe ostvarili su rast tokom 2013. godine.

Vodeća kompanija u grupi, IN2 u Zagrebu je 2013. godinu završila s prihodom od 16.3 miliona evra ili porastom od 10,4 odsto, kao i  operativnom dobiti od1.81 miliona evra, odnosno povećanjem od 48% u odnosu na 2012. godinu. Iako je to još uvek srazmerno niska operativna dobit u odnosu na IT industriju razvijenih zemalja, iz IN2 su poručili kako su zadovoljni ostvarenim rezultatom jer im je omogućio dalja ulaganja i razvoj u novim segmentima tržišta.

Osim toga, dobre rezultate su potvrdile i nagrade u području e-Zdravstva za njihove sisteme e-Liste čekanja i e-Naručivanja. U martu 2013, IN2 je dobio ‘European IT & Software Excellence Award’ u kategoriji rešenja godine za javni sektor među 64 prijavljene kompanije, a prošlog maja globalnu nagradu ‘Microsoft Partner of the Year Award’ u kategoriji Javni sektor – zdravstvo, kao jedinakompanija dosad u Hrvatskoj, u konkurenciji tri hiljade prijava iz 106 država.

Pročitajte i ovo...