Home Vesti Lider britanskih „nezavisnih“ zavisnik od komfora – na račun poreskih obveznika

Lider britanskih „nezavisnih“ zavisnik od komfora – na račun poreskih obveznika

by bifadmin

Lider partije za nezavisnu Britaniju (UKIP) Najdžel Faredž poriče zloupotrebe državnog novca, suočavajući se sa pitanjima kako je potrošio preko £15,500 (18.750 evra) godišnje za „kancelarijske troškove“, donosi londonski Gardijan. Faredž je trenutno pod žestokom vatrom zbog astronomskih rashoda i potraživanja koje je njegova kancelarija imala u proteklom periodu, poričući da je „uradio bilo šta pogrešno“.

nigel farage 01

Šef britanske stranke „nezavisnih“ UKIP suočava se sa salvom pitanja: kako potroši preko 15,500 funti godišnje na „troškove kancelarije“? Ovo je pitanje izbilo u prvi plan nakon što je u javnost prethodno izašlo da ne plaća nikakve troškove za rentiranje „stančića“ u elitnom odmaralištu Bogner Ridžis, Zapadni Saseks, odakle i radi.

Bivši šef ove kancelarije rekao je londonskom Tajmsu da održavanje nekadašnje „prodavnice zrnaste hrane“ – naknadno pretvorene u Faredžov radni prostor – u smislu nameta i troškova koji nisu povezani sa najamninom – iznose samo 3.000 funti godišnje. Tako, očigledno, ostaje viška od 12.000 funti godišnje, za koji se ne zna kako ih Faredž utroši.

UKIP je rekao da je Faredž, inače poslanik u Evropskom parlamentu, „uveren da je poštovao Evropska parlamentarna pravila u svakom trenutku trošenja dobijenih naknada“.

Faredž je rekao: „Ne plaćam kiriju za kancelariju, ali sam očigledno platio sve drugo, bilo da je u pitanju alarm protiv lopova ili računi za struju“. On je dodao i da su troškovi „Otprilike oko hiljadu funti mesečno. U nekim sam prilikama dodavao još i svog novca, onda kada se za to ukazivala potreba.“

nigel farage 02

Tajms je, međutim, došao do informacije potekle od bivšeg UKIP-ovog zvaničnika koji je vodio Faredžovu kancelariju, da je od 2009. do danas na troškove održavanja kancelarije utrošio oko 60.000 funti. Inače, deklaracija o transparentnosti troškova je stupila na snagu baš te 2009. godine. O njegovim troškovima pre tog perioda nema podataka.

Od poslanika Evropskog parlamenta se ne zahteva da pravdaju svoje troškove, jer je zvaničan stav ovog tela da je ispravno trošenje evropskog novca „pitanje časti“.

Navodi UKIP-u pojavili su se u trenutku kada su ankete pokazivale da ovu stranku simpatiše 20% ispitanika, i to u trenutku kada su britanski konzervativci na udaru javnosti zbog sličnog skandala: Bivša sekretarka za kulturu i članica ove stranke, Marija Miler, optužena je zbog lažnog predstavljanja svojih troškova.

Prošle nedelje, što je zanimljivo, upravo je Faredž izjavio da se „Milerova uzela slobodu da se na račun drugih izruguje sistemu“, pozivajući Dejvida Kamerona da omogući smenjivanje onih poslanika koji su počinili ozbiljan prestup.

Faredž je sada, pošto je u iskušenju zbog skandala sa sopstvenim troškovima kao člana Evropskog parlamenta, izjavio: „U slučajevima kada su se dva lica loše ponašala, odložio sam bič i izbacio ih iz stranke – i to mnogo pre nego no što su (u javnosti) proglašeni krivcima.“

Pročitajte i ovo...