Home VestiEkonomija Blag rast industrijske proizvodnje u evrozoni

Blag rast industrijske proizvodnje u evrozoni

by bifadmin

Evrozonska industrija je u februaru doživela veoma blag rast od 0.2% ,dok je proizvodnja elektronskih komponenti (tj. repromaterijala) imala najveći intermedijarni rast. Industrijska proizvodnja 18-točlane evrozone porastao je za 0,2% u februaru, u skladu sa očekivanjima analitičara. Rast je vođen povećanjem proizvodnje u industriji repromaterijala, od 0,6%, kao i povećanjem proizvodnje netrajnih potrošnih dobara u visini od 0,5%.

eurostat 01

Proizvodnja elektronskih komponenti imala je najsnažniji rast u evrozoni, uz povećanje od 11,5% u tzv. repromaterijalu, rekao je Eurostat.

Proizvodnja u energetskom sektoru smanjena je ukupno za 1,7%, sa proizvodnim padom uglja i lignita od 11%.

Postojao je pad i u industriji trajnih potrošnih dobara, i to od 1,2%.

Takozvani repromaterijal, uključujući i veštačka vlakna, pesticide, hemijske proizvode i hranu za životinje, doprineo je rastu industrijske proizvodnje u evrozoni.

Stagnacija postoji u energetskom sektoru, uključujući tu i mesečni pad od 8,4% za benzin i ekstrakte prirodnog gasa, ali oni nisu „ulubili“ ovu blagu krivulju ukupnog industrijskog rasta EU u februaru 2014.

„Skroman februarski rast industrijske proizvodnje podržava uverenje da evrozona postepeno i blago nastavlja svoj ekonomski oporavak“, rekao je Hauard Arčer, šef evro-britanskog sektora ‘IHS Global’.

„Izgleda da je industrijska proizvodnja u prvom kvartalu imala ako ne spektakularan a ono barem razuman rast širom evrozone, napravivši pozitivan doprinos rastu BDP-a“, dodao je on.

Januarske prognoze o evrozonskom smanjenju proizvodnje od 0,2% su revidirane, indikujući „flet’ stanje od 0% rasta, nakon što su novi podaci uzeti u obzir, rekao je portparol Eurostata.

Evrozoski rast zabeležio je revidirani rast od 1,6% u odnosu na isti period u 2013.

BBC

Pročitajte i ovo...