Home VestiEkonomija MMF: Rusija već u recesiji

MMF: Rusija već u recesiji

by bifadmin

Međunarodni monetarni fond (MMF) je u današnjem saopštenju istakao da Rusija već oseća teške posledice Ukrajinske krize, te da bi oko 100 milijardi američkih dolara moglo da napusti zemlju do kraja godine.

meda

Antonio Spilimbergo, šef misije MMF u Moskvi, napomenuo je danas da međunarodne sankciej Rusiji i te kako pogađaju nacionalnu ekonomiju i ugrožavaju investicije. Ruska ekonomija kontrakovala se u prva tri meseca 2014. a Spilimbergo kaže da očekuje nastavak tog trenda, što bi onda značilo i zvanični ulazak Rusije u recesiju. Centralna banka Rusije već je saopštila da je od početka godine oko 64 milijarde dolara „otišlo“ iz zemlje.
Banka je prošle nedelje podigla referentnu kamatnu stopu sa 7% na 7,5% u pokušaju da odbrani rublju, koja je dosad oslabila 8% u odnosu na dolar od prvog januara. MMF je smanjio svoja predviđanja za rusku ekonomiju u 2014: rast će ipak biti ostvaren, ali tek u granicama od oko 1%. Istovremeno, Standard & Poor’s je smanjio kreditni rejting zemlje na tek jedan stepen iznad „junk“ statusa.

Izvor: BBC

Pročitajte i ovo...