Home Vesti Mobilna aplikacija „Liderstvo ženama“

Mobilna aplikacija „Liderstvo ženama“

by bifadmin

Ista radna mesta, ali još uvek ne i plate. Žene su u proseku plaćene 27% manje nego muškarci. Povodom francuskog ‘Dana jednakih plata’, 8. aprila – „praznika“ koji nikome nije omiljen –  Vlada je lansirala jednu originalnu aplikaciju za smart telefone i tablete: „Liderstvo za njih“ (Le Leadership pour elles).

Cilj je, kako kažu francuski zvaničnici, jasan: „Liderstvo za njih“, to jest sticati poverenje prema ženama ali i među njima samima – pomažući im ovom aplikacijom u karijerama, ističe se u francuskom Ministarstvu za prava žena.

Preuzmite aplikaciju „Leadership Pour Elles“ za Android ili  iPhone

francuska ministarka za ženska prava

(Najat Vallaud-Belkacem, ministarka za ženska prava u francuskoj Vladi. foto: Liberation)

Aplikacija predstavlja jedan vid’ instruktaže’ za žene na radnom mestu, i to na zabavan način. Po preuzimanju, aplikacija predlaže uključivanje u seriju od četiri samo-dijagnostička testa (koji bi lako mogli biti pobrkani sa psihološkim testovima nalik onima u ženskim časopisima), tipa „delujte kao liderka“, ili „znanje vam poboljšava karijeru“, to jest „upoznajte vaše okruženje“ i „preduzmite nešto i ostvarite to“. Prvo pitanje: „Samopouzdanje, ovo je za vas: 1. kvalitet? 2. nešto što funkcioniše? 3. pobediti? 4. neispunjeni san“. Tu je i pet odgovora, a potom se pojavljuje kratak tekst koji opisuje profil korisnika, uz dalje vođenje kroz aplikaciju: „svesni ste vašeg vođstva, ali ne znate kako da ga primenite“ [ … ]. Slede moduli „delujte liderski“ i „menadžerka koju kolege poznaju“.

Francuski ‘Dan istih zarada’ osmišljen je kao simbol postojećeg polnog jaza koji postoji u primanjima: ženi je potrebno 433 dana da zaradi platu koju muškarac zaradi za 365 dana.

Aplikacija je dizajnirana od strane vladinih zvaničnika, uz pomoć eksperata iz ženskih poslovnih mreža. Počinje upitnikom za procenu samopoštovanja koje korisnice poseduju, kao i oblasti u kojima bi im mogla biti potrebna pomoć . Aplikacija, između ostalog, proverava korisnice kako bi reagovale na uvredljive komentare muških kolega tokom poslovnog sastanka. Ona poziva žene da u svom poslu imaju, recimo, na umu reči Vinsenta van Goga: „Kakav bi to život bio ako ne bismo imali hrabrosti da sebe iskušavamo?“

Aplikacija, takođe nudi savete o govornim nastupima u javnosti, obučavajući se za snažnijeg rivala, a tu je i govor tela i mimika, koje doprinose boljoj poslovnoj komunikaciji.

rodna ravnopravnost u zaradama 02

Kako je igrati?

Sledi niz preporuka u rasponu od „naučite da kažete ne“ do „obećavajte manje a pružajte više“. Na kraju svakog modula, aplikacija pronalazi svoj razigrani karakter iz kviza. Opet, pet pitanja tipa „istinito – lažno“, kojima se procenjuje nivo korisnika. Tokom svoje navigacije, korisnik (korisnica) osvaja trofeje. „Pripravnik lider“ na 1. nivou, a korisnik može pokušati da osvoji Sveti gral liderstva i postati „osvedočeni lider“ (peti nivo).

Francuski ‘Dan istih zarada’ osmišljen je kao simbol postojećeg polnog jaza koji postoji u primanjima: ženi je potrebno 433 dana da zaradi platu koju muškarac zaradi za 365 dana.

„Hajmo malo o platama“

Na kraju svakog modula kojeg prolazite, aplikacija vam omogućava da vidite nekoliko video snimaka u kojima su žene na odgovornim pozicijama – recimo, Brižit Gresi (Brigitte Grésy), generalna sekretarka Višeg saveta za profesionalnu jednakost – koja vam objašnjava kako da reagujete u različitim situacijama – kako da, recimo, uzvratite na seksističke komentare vaših muških kolega, ili kako da odredite kada je pravo vreme da zatražite povišicu.

Kada su u pitanju plate, ova aplikacija ima poseban paket za ovaj problem. Ceo modul posvećen zaradama je pod imenom „plati koliko vredim“. Dizajneri aplikacije su takođe ugradili i “ kalkulator plata i simulator njihovog održavanja i odbrane“, koji se mogu naći na sajtu APEC. Prvo postoji opšte objašnjenje koje se bavi glavnim preprekama sa kojima se suočavaju žene, a što često „zavisi od njihove karijere u prošlosti“.

Na svom sajtu, u vezi ove aplikacije, francusko Ministarstvo za ženska prava naglašava da „razlike u poverenju koje se gaji prema muškarcima/ ženama jesu glavni razlog postojanja jaza između plata žena i muškaraca u rasponu od 4,5 do 25 odsto“. U znak podrške, oni navode studiju kojom se potvrđuje da „muškarci imaju devet puta veće šanse da zatraže povišicu“. Sledi niz izjava koje aplikacija pokušava da opovrgne, ulivajući samopouzdanje korisnicama, a kojima treba da se bore protiv svojih strahova tipa „Ne mogu da pitam za povišicu u ovom trenutku, pitaće oni mene“, ili „Kriza je“. Kako bi se rešio ovaj nedostatak samopouzdanja, aplikacija nudi „priručnik“ od sedam koraka i nekoliko rečenica da ih se setite u stvarnim situacijama na poslu – onda kada, na primer, poraste potreba da odbranite vašu platu.

S obzirom da je suština ove aplikacije sadržana „u nameri da se pomogne ženama da napreduju u svojoj karijeri“, francuska Vlada želi da ona sada bude dostupna i muškarcim. Jer – pravo na jednakost to zahteva.

Liberation, Pariz

Pročitajte i ovo...