Home VestiEkonomija Na Volstritu rast akcija već peti dan zaredom

Na Volstritu rast akcija već peti dan zaredom

by bifadmin

Nakon što je prošle nedelje skočio 2,7 odsto, juče je S&P 500 indeks porastao peti dan zaredom, što nije zabeleženo još od novembra prošle godine. U ponedeljak je na Volstritu indeks S&P 500 ojačao peti dan zaredom, ali se, i pored toga, trgovalo suzdržano nakon snažnog prošlonedeljnog rasta cena deonica, a uoči objave niza poslovnih izveštaja koji bi mogli da znatno utiču na tržište.

wall-street-bull

Dow Jones indeks ojačao je 40 bodova, ili 0,25 posto, na 16.449 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,38 odsto, na 1.871 bod, a Nasdaq indeks 0,64 odsto, na 4.121 bod.

Nakon što je prošle sedmice skočio 2,7 odsto, juče je S&P 500 indeks porastao peti dan zaredom, što nije zabeleženo još od prošlog novembra.

Ovom trendu, pre svega, treba zahvaliti nakon što je nekoliko kompanija objavilo nešto bolje poslovne rezultate nego što se očekivalo, Netflix i Halliburton, između ostalih.

Trgovalo se, međutim, oprezno jer se ove sedmice očekuju poslovni izveštaji niza velikih kompanija kao što su Apple, Facebook, McDonald’s, AT&T i Caterpillar, koji bi mogli da znatno utiču na tržište.

“Rezultati kompanija znatno se razlikuju, neki su bolji a neki slabiji od očekivanja. Stoga su ulagači neodlučni, pa nam predstoji razdoblje nesigurnog trgovanja, kaže Tim Griski, direktor poslovne grupe ‘Solaris’.

Dosad je poslovne izveštaje objavilo 87 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa. Pritom ih je 62 odsto nadmašilo očekivanja po pitanju dobiti, što je u skladu s dugoročnim prosekom. Procene po pitanju prihoda nadmašilo je 52 odsto kompanija, dok dugoročni prosek iznosi 61 odsto.

Uprkos svemu, očekivanja su vrlo niska. U anketi Reutersa, analitičari procenjuju da će dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromesečju u proseku biti za 0,8 odsto veća nego u istom periodu prošle godine. To je znatno manje od procena na početku godine, kada su očekivali rast zarada za 6,5 posto.

Na oprez ulagača ukazuje mršav obim trgovanja. Juče su na američkim berzama vlasnici zamenili 4,3 milijarde deonica, dok prosečan dnevni obim u ovom mesecu iznosi 6,8 milijardi.

Na evropskim berzama se u ponedeljak, zbog uskršnjih praznika, nije radilo.

Pročitajte i ovo...