Home VestiEkonomija Porastao broj poslovnih transakcija u CIE

Porastao broj poslovnih transakcija u CIE

by bifadmin

Ukupan obim transakcija u zemljama Centralne i Jugoistočne Evrope u 2013. godini porastao je za 32,4 odsto, a najaktivniji je bio uslužni sektor, kaže se u saopštenju konsultantske kuće EY.

Najnoviji izveštaj kompanije EY „Central and South Eastern Europe – M&A Barometer“ bavi se analizom poslovnih transakcija u jedanaest zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope (CSE) koje uključuju Srbiju, Bugarsku, Hrvatsku, Češku Republiku, Grčku, Mađarsku, Poljsku, Rumuniju, Slovačku, Sloveniju i Tursku. Iako pomenute zemlje variraju u pogledu veličine, ekonomskog rasta i kulturološkog porekla mnoge su pokazale isti trend povećanja aktivnosti na polju spajanja i akvizicija u 2013. godini u poređenju sa 2012. godinom, dok je pad aktivnosti zabeležen samo u četiri zemlje. Ukupan obim spajanja i akvizicija u regionu Centralne i Jugoistočne Evrope povećao se za 32,4 odsto. Međutim, opažen je pad procenjene vrednosti od 5,7 odsto u 2013. godini u poređenju sa 2012. godinom.

Detaljnije istraživanje je pokazalo da su većinu transakcija činile lokalne transakcije, koje čine 52 odsto od ukupnog broja. Takođe, interesantna je činjenica da je većina transakcija obavljena od strane strateških investitora, a najaktivnija grana industrije je bio uslužni sektor, dok se u pogledu vrednosti najveće transakcije dogodile u okviru telekomunikacija i medija, bankarstva i finansija i u energetskom i rudarskom sektoru.

Od analiziranih 11 zemalja, Srbija se nalazi na 9. mestu po broju realizovanih transakcija, i na 9. mestu prema vrednosti transakcija. Oko 50 odsto transakcija u Srbiji je realizovano između domaćih poslovnih subjekata. Uslužni sektor je i u Srbiji najaktivnija grana industrije.

Turska je bila najaktivnija država u pogledu broja transakcija u 2013. godini, sa 343 obavljene transakcije u toku godine. Prate je Bugarska sa 290 i Poljska sa 270 obavljenih transakcija. Ukupan broj transakcija u regionu povećao se sa 1.108 transakcija u 2012. godini, na 1.467 u 2013. godini, tako pokazujući godišnji rast od 32,4 odsto. Takođe, tržište transakcija pokazalo je porast u 2013. godini u odnosu na prethodnu godinu, izuzev u Rumuniji, Poljskoj, Srbiji i Sloveniji.

transakcija 1

Ukupna vrednost transakcija na CSE tržištu je u 2013. godini procenjena na 39,4 milijardi dolara, što je 5,7 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu. Ovaj pad može se pripisati smanjenju obima transakcija u Turskoj u visini od 6,8 milijardi dolara, usled nedostatka sličnih velikih transakcija koje su obeležile 2012. godinu, dok je u većini zemalja obim transakcija u 2013. godini porastao u odnosu na 2012. godinu.

Republika Češka se pokazala kao najuspešnija sa procenjenom vrednošću transakcija od 10,6 milijardi dolara, a prate je Turska sa 9 milijardi dolara i Poljska sa 8,8 milijardi dolara. Do značajnog porasta procenjene tržišne vrednosti transakcija u Grčkoj, Bugarskoj i Mađarskoj došlo je usled povećanog broja transakcija sa vrednošću od preko 100 miliona dolara.

Većina transakcija u CSE regionu izvršena je od strane strateških investitora. Udeo finansijskih investitora bio je najviši u Bugarskoj, pa je zatim prate Rumunija, Republika Češka i Grčka. Udeo finansijskih investitora povećan je usled većeg broja transakcija izvršenih od strane privatnih lica u toku 2013. godine.

Smer transakcija

Na polju spajanja i akvizicija u CSE regionu u 2013. godini opet dominiraju lokalne transakcije sa učešćem od 52 odsto, što predstavlja porast od 1 odsto u odnosu na 2012. godinu, dok su izlazne transakcije ostale na istom nivou kao u prethodnoj godini. Lokalne transakcije dominiraju u Poljskoj,  Republici Češkoj i Turskoj. Turska ima najveći broj izlaznih transakcija (40), zatim Poljska (30) i Republika Češka (21). Udeo izlaznih transakcija je bio najveći u Grčkoj, Republici Češkoj i Turskoj. Udeo ulaznih transakcija je bio najveći u Mađarskoj i Slovačkoj, zatim Bugarskoj i Sloveniji. Što se tiče transakcija unutar regiona, najaktivnija u 2013. godini je Republika Češka (20).

Sektorska analiza

U okviru industrijskog tržišta kao najaktivniji pokazao se uslužni sektor, sa zabeleženih 176 transakcija u 2013. godini. Pratila je prerađivačka industrija i IT industrija. U pogledu vrednosti, najveće transakcije su izvršene u okviru sektora telekomunikacija i medija, zatim bankarstva i finansija i energetskog i rudarskog sektora. Svaka zemlja je imala svog favorita u industriji, međutim, uslužni sektor pokazao se kao najbolje rangiran u većini zemalja.

Strane investicije

Iako je zabeleženo manje stranih ulaznih transakcija u odnosu na lokalne, u pogledu porekla stranog kapitala investiranog u zemlje CSE kroz spajanja i akvizicije, zapadnoevropski i investitori koji nisu iz Evrope i dalje nastavljaju da prednjače u odnosu na zemlje Centralne i Jugoistočne Evrope u 2013. godini. Nemačka je bila najaktivnija u pogledu broja transakcija u 2013. godini, sa sklopljenih 61 transakcija u regionu, a nju prate Sjedinjene Američke države sa 59 transakcija i Velika Britanija sa 37 transakcija.

Pročitajte i ovo...