Home VestiBiznis & Finansije Reč nedelje B&F: Neradni dani

Reč nedelje B&F: Neradni dani

by bifadmin

Tek su prošli jedni neradni dani (za Uskrs) a nastupaju drugi (sa vikendom četiri dana prvomajskih praznika), ali broj ljudi u Srbiji koji može sa sigurnošću da računa da tih dana zaista neće ni raditi zapravo je sve manji.

Neradni dani dele zaposlene u Srbiji na dve klase, one koji najčešće rade kod privatnika i ne znaju ni za praznike a poneki ni za godišnji odmor i one druge koji u svojim ugovorima u radu i u realnosti na njih mogu da računaju, bar dok se ne usvoji novi Zakon o radu koji će sve učiniti fleksibilnijim.

Neradni dani 1

U ne tako davnoj prošlosti, običaj spajanja praznika i masovnog ponekad i dvonedeljnog odsustva sa posla, najčešće u januaru a zatim , već kako padne, krajem aprila ili početkom maja, bio je masovna pojava.

Najbolji lakmus papir za buduće neradne dane su turističke agencije koje unapred znaju kako da spakuju svoje ponude. Tako su i ove godine unapred rasprodati aranžmani za uskršnje a i predstojeće majske praznike. Najtraženije destinacije su Budimpešta, Beč, Rim, Venecija, Prag, Pariz, Istanbul, Barselona i Madrid, a putnici su prema rečima predstavnika većih turističkih agencija, zainteresovani i za Dubai, Iran, Tajland, Maltu, kao i za krstarenja i kružne ture po svetu.

Neradni dani 2

Dužina putovanja je od tri dana, a cene su od 90 do nekoliko stotina, pa i hiljada evra, zavisno od destinacije, dužine puta i da li je u pitanju autobuski ili avionski prevoz.

Navodno je novi premijer Aleksandar Vučić opomenuo takođe novog ministra za državnu upravu i lokalne samouprave Kori Udovički zbog kašnjenja na prvu sednicu Vlade Srbije.

To bi valjda trebalo da bude znak da će vlada, pošto je konačno sastavljena, početi da radi udarnički, možda i praznikom.

realtime_logo (1)

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu. – See more at: http://bif.rs/2014/01/bf-rec-nedelje-tripartitni-pregovori/#sthash.wkrz01Fn.dpuf

Pročitajte i ovo...