Home VestiEkonomija Stabilizacija prometa na Produktnoj berzi

Stabilizacija prometa na Produktnoj berzi

by bifadmin

Tržište se stabilizovalo. Posle više od mesec dana rasta cena žitarica u kontinuitetu, prva nedelja aprila je označila kraj tog relativno dugog perioda. Stabilnost cena je još očiglednija kada se posmatraju dešavanja na tržištu u toku same nedelje, s obzirom da je cena kukuruza varirala u rasponu od svega 0,20 din/kg, dok su svi ugovori u trgovanju pšenicom realizovani po istoj ceni. U takvim okolnostima ponuda i tražnja su pronašle interes za međusobno trgovanje preko berze u ukupnoj količini od 2.433 tona robe, što je u odnosu na prethodnu nedelju rast od 21,65%. Ukupna vrednost robe koja je bila predmet trgovanja u nedelji za nama je iznosila 49.083.580 dinara, ili za 18,74% više od vrednosti prometa prethodne nedelje.

bubamara

Kukuruz je u prvoj polovini svoje ekonomske godine (period oktobar – mart) dostigao izvozni rezultat od približno milon tona. Za analizu tržišta ovo je važan podatak, koji nam nedvosmisleno govori da ovako naglašeno prisustvo izvoznika praktično znači da je i cena kukuruza na našem tržištu u najvećoj meri zavisna od tržišne strategije izvozne tražnje. Protekle nedelje cena koja je zadovoljavala kriterijume kupaca sa jedne i ambicije ponude sa druge strane bila je na prosečnom nivou od 19,21 din/kg ( 17,46 bez PDV), što je za 1,90% manje od prosečne cene u prethodnoj nedelji.

Ponovo je kukuruz prirodno suv sa nešto povećanim procentom vlage bio tražena roba na našem tržištu. Namenjen domaćoj tražnji, a sa druge strane i usled okolnosti na povećano prisustvo vlage, kukuruz ovakvog kvaliteta van standarda, se prodavao po prosečnoj ceni od 16,50 din/kg bez PDV.

Pšenica je potpuno stabilizovala svoju cenu na nivou od 23,21 din/kg (21,20 bez PDV) i to je u odnosu na maksimalnu ovosezonsku cenu iz prethodne nedelje pad za 0,94%. Cenovni oporavak pšenice u prvom kvartalu ove godine rezultirao je da je cena pšenice roda 2013. došla do nivoa koji je tek za oko 13% manji od cene koju je pšenica roda 2012. imala pre tačno godinu dana. Podsetimo se da je u vreme žetve cene pšenice roda 2013. bila niža od pšenice roda 2012. godine u istom periodu 2012. godine za preko 50%.

Od ostalih roba na novosadskoj berzi se trgovalo još samo suncokretovom sačmom sa 33% proteina po ceni 31,20 din/kg (26,00 bez PDV) i mineralnim đubrivom SAN po ceni od 31,02 din/kg ( 28,20 bez PDV).

tabela ko zna koja po redu

PRODEX

Nakon skoro dva meseca, indeksna vrednost PRODEX-a zabeležila je nedeljni pad. Konstantni rast cene kukuruza koji je započeo još polovinom februara, prouzrokovao je i konstantan rast indeksne vrednosti ovog pokazatelja. Prethodne nedelje PRODEX je beležio svoje rekordne vrednosti posmatrano još od jula prošle godine. Cena kukuruza je prošlog petka iznosila 17,80 din/kg, bez PDV-a, što je najviši cenovni nivo ovog artikla još od avgusta 2013. godine.

Već početkom ove nedelje, tražnja za kukuruzom je počela da jenjava. Cena mu je prvo pala na 17,50 din/kg, bez PDV-a, da bi do kraja nedelje bili registrovani pojedinačni berzanski poslovi i po ceni od 17,30 din/kg, bez PDV-a.

U sistuaciji u kojoj su cene pšenice i soje vrlo stabilne, ovakav pad cene kukuruza direktno je prouzrokovao i pad indeksne vrednosti PRODEX-a i to, kako je već rečeno, prvi put nakon mesec i po dana.

Na današnji dan PRODEX beleži indeksnu vrednost od 221,14 poena, što je za 1,40 indeksnih poena niže nego prošlog petka.

SVET

Kako je cena pšenice u poslednje dve nedelje gotovo konstantno beležila skokove na svetskim tržištima, pa tako i u SAD-u, trgovci kao i poljoprivrednici su očekivali nastavak takvog trenda i u protekloj nedelje, koja je do duše i počela tako, ali nije dugo trajalo. Naime, već od drugog „radnog“ dana vrednosti su počele da padaju, a najviše na osnovu špekulacija da će kiša pomoći usevima u SAD-u. Taj trend pada cene se zadržao do samog kraja nedelje zbog kiša koji padaju od Australije do Amerike i očekuje se da će ublažiti negativne efekte suše. Cena pšenice je u toku proteklog meseca, upravo zbog hladnog i suvog vremena, skočile 16%, što je predstavljalo najveći rast od jula 2012. godine.

Što se tiče kukuruza cena fjučersa je, uz oscilacije, zabeležila rast u odnosu na kraj prošle nedelje. Razlog su manje zalihe od očekivanih, kao i velika potrošnja u industriji stočne hrane.

U odnosu na kraj prošle nedelje cena majskog fjučersa na kukuruz u Čikagu skočila je za 1.02%, dok je cena fjučersa na pšenicu u padu za 4,84%.

Zalihe soje su pale na minimum u poslednjih deset godina i samim tim je došlo do rasta cene ove uljarice. Kineski uvoz soje je u februaru mesecu iznosio 4,81 miliona tona, što je predstavljalo rast u odnosu februar prošle godine od 2,9 miliona tona. Dakle nizak nivo zaliha i jaka izvozna potreažnja iz Azije, glavni su uzročnici ovakvo cenovnog trenda soje.

Vrednost fjučersa na soju u Čikagu je u odnosu na kraj prošle nedelje u porastu za 15,21%, dok je cena fjučersa na sojinu sačmu viša za 0,23%.

U odnosu na prethodnu nedelju u Budimpešti je došlo do rasta cene pšenice sa majskom isporukom za 3,54%, dok je kukuruz sa, takođe majskom isporukom skuplji za 1,90%. Cena pšenice sa majskom isporukom je u Parizu pala za 2,25%, dok je junski fjulers na kukuruz u Parizu pojeftinio za 1,07%.

Pročitajte i ovo...