Home VestiPolitika i društvo Ukrajinska kriza : SAD pooštrile sankcije Rusiji

Ukrajinska kriza : SAD pooštrile sankcije Rusiji

by bifadmin

Sjedinjene Države upravo su uvele dodatne sankcije Rusiji, donosi Fajnenšel Tajms. Administracija Bele Kuće ovim potezom prvenstveno cilja na sedam pojedinaca i 17 preduzeća vezanih za predsednika Vladimira Putina i njegov unutrašnji krug, uključujući i Igora Sečina, izvršnog direktora Rosnjefta, naftne kompanije pod kontrolom Kremlja.

ft 01
Bela kuća je saopštila da će ovi pojedinci biti predmet zabrane dobijanja američkih viza i zamrzavanja sredstava, dok će njihova imovina u kompanijama u inostranstvu biti blokirana. Vašington takođe odbija i prijave za dozvole za izvoz „bilo kakvih visokotehnoloških stavki“ koje bi „mogle doprineti jačanju ruskih vojnih sposobnosti“, uz „ukidanje postojećih (američkih) izvoznih dozvola koje ispunjavaju ove uslove“, dodaje se u saopštenju.

I dok je Sečin jedan od najbolje plaćenih rukovodilaca u Rusiji, nepoznato je da li i šta ima od imovine van Rusije. U žižu pažnje Američke administracije dospeo je Rosnjeft, naftna kompanija pod državnom kontrolom koja je najbolje kotirani svetski proizvođač nafte. BP, najveća britanska naftna korporacija, ima udeo od samo nešto manje od 20% u Rosnjeftu, nakon otkupa TNK-BP prošle godine , dok Exxon Mobil i norveški Statoil imaju velika zajednička ulaganja sa ovom ruskom kompanijom. Sečin ima mali lični udeo u Rosnjeftu.

Bela kuća optužila je Moskvu da „ne čini ništa kako bi ispunila svoje obaveze zacrtane pre neki dan u Ženevi, što je dodatno pogoršalo krizu“, pozivajući se na obećanja od 17. aprila, datih na sastanku u Švajcarskoj, naime, da će se kriza stišati a stvari vratiti u normalno stanje.

„Cilj je da se ne ide lično kod Putina“, izjavio je američki predsednik Barak Obama u ponedeljak ujutro, govoreći na konferenciji za novinare u Manili, na svojoj četvrtoj i poslednjoj stanici svoje azijske turneje.

„Cilj je izmeniti mu računicu, u odnosu na to kako (Putin) trenutno postupa, a što bi moglo imati dugoročnih negativnih posledica po rusku ekonomiju i da ga ohrabrimo da zaista učini nešto a ne samo da priča kada je u pitanju diplomatsko rešavanje krize u Ukrajini.“

Pročitajte i ovo...