Home VestiPolitika i društvo UN: Nužna „opšta promena“ u načinu korišćenja energetskih resursa

UN: Nužna „opšta promena“ u načinu korišćenja energetskih resursa

by bifadmin

Izveštaj UN o klimatskim promenama poziva sve zemlje sveta da utrostruče eksploataciju obnovljivih izvora energije, kao što su solarna energija i energija vetra, prenosi BBC.

U ovom Izveštaju se takođe utvrđuje da trend povećane emisije CO2 može biti preokrenut samo „opštim pomakom“ u upotrebi izvora energije. Naučnici će, takođe, oprezno preporučiti prelazak na prirodni gas, kao alternativu intenzivnim CO2 energetskim izvorima.

Izveštaj je objavljen juče na konferenciji za novinare u Berlinu .

U njegu se kaže da, ako se hitno ne preduzme jedna značajna akcija do 2030, globalna temperatura mogla bi porasti za više od 2 stepena Celzijusa. Takav porast temperature biće veoma opasan, kaže se u Izveštaju UN.

Težište izveštaja je na apelu upućenom vladama zemalja i organizacijama, a u vezi preduzimanja mera za izbegavanje opasnih klimatskih promena koje su na pomolu. Međutim, neke zemlje u razvoju tvrde da bi troškovi prelaženja na čiste  i obnovljive izvore energije trebalo da, proporcionalno obimu korišćenja, snose svi.

Izveštajem se kritikuje rastuće korišćenje uglja i drugih fosilnih goriva među zemljama u razvoju. Tvrdi se, takođe, da već postoji tehnologija za iskorišćavanje čistijih, efikasnijih izvora energije.

Klimatski poremećaji „žestoki i nepovratni“

Ovo je treći u nizu izveštaja sa visokih pozicija Međuvladinog panela o klimatskim promenama (IPCC). U prvom se izveštaju tvrdi da je aktivnost čoveka bila prvenstveni uzrok globalnog zagrevanja. Drugi, objavljen u martu, ističe posledice klimatskih promena po pojedinca i društvo. U njemu se tvrdi i da su efekti globalnog zagrevanja ivesno biti „teški, sveprisutni i nepovratni“.

Ova tri izveštaja su deo ‘Petog saopštenja o procenama’, velike studije koja se bavi uticajima i uzrocima klimatskih promena.
Šta je IPCC ?

Svrha IPCC-a je da, po njihovim rečima „svetu izloži jasan naučni pogled o trenutnim saznanjima vezanim za klimatske promene, kao i njihovim potencijalnim ekološkim i društveno – ekonomskim uticajima“.

Here comes the sun

Ogranci su joj dva tela UN, Svetska meteorološka organizacija i Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu, koji su objavili četiri veoma obimna saopštenja o procenama trenutne klimatske situacije na našoj planeti. Saopštenje se tiče svih 195 vlada čije su zemlje članice UN, u suštini, čitavog sveta. Ovi izveštaji poseduju kritičnu važnost kada je reč o informisanju zemalja UN o klimatskim politikama koje vlade zemalja treba da usvoje.

Sama IPCC je mala organizacija čiji zaposleni već 12 godina rade „puno radno vreme“ u Ženevi, sedištu ove grupe. Svi naučnici uključeni u IPCC rade na dobrovoljnoj osnovi.

Pročitajte i ovo...