Home VestiEkonomija Azijske berze ojačale, ulagači u valute uzdržani

Azijske berze ojačale, ulagači u valute uzdržani

by bifadmin

MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,15 odsto.
Na azijskim berzama cene deonica jutros su blago porasle, kao i juče na Volstritu, a obim trgovanja je mršav jer se na mnogim tržištima zbog praznika ne radi.

Berzanski indeksi u Australiji, Singapuru i Šangaju porasli su između 0,1 i 0,3 odsto, dok se na berzama u Tokiju, Seulu i Hong Kongu danas ne radi.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,15 odsto.

asian stocks - malaysia

Uz mršav obim trgovanja i nedostatak značajnijih vesti, uspon azijskih tržišta zahvaljuje se jučerašnjem blagom rastu cena deonica na Volstritu, nakon dva dana pada.

Ulagače je ohrabrio podatak Instituta za menadžere kupovine da je ISM indeks uslužnog sektora u SAD u aprilu porastao s 53,1 na 55,2 boda, više nego što se očekivalo.

To ukazuje na ubrzanje rasta najveće svetske ekonomije na početku drugog tromesečja, nakon oštrog usporavanja u prethodnom kvartalu zbog loših vremenskih prilika.

„Američka privreda se oporavlja, nakon slabljenja zamaha u prvom tromesečju, dok je privreda evrozone i dalje na putu stabilnog, postepenog rasta“, navode analitičari Barclays banke u belešci klijentima.

S druge strane, ulagače zabrinjava rast tenzija u Ukrajini jer sukobi između ukrajinskih i proruskih snaga u istočnim delovima zemlje ne jenjavaju.

Zbog toga se i na valutnim tržištima trguje uzdržano. Kurs evra stabilno se kreće na jučerašnjim nivoima od oko 1,3875 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cena evra je skliznula, na 141,60 jena, dok je juče u ovo doba iznosila 141,75 jena.

Kurs dolara prema ‘japancu’ stabilno se kreće na jučerašnjim rnivoima oko 101,95 jena.

Pročitajte i ovo...