Home Slajder Coca-Cola iz nekih svojih pića uklanja kontroverzni sastojak

Coca-Cola iz nekih svojih pića uklanja kontroverzni sastojak

by bifadmin

Reč je o bromiranom biljnom ulju, hemikaliji koja sadrži brom koji se nalazi u retardantima vatre. Coca-Cola se na taj potez odlučila nakon pokretanja peticije američke tinejdžerke, prenosi Rojters.

coca-cola-iz-nekih-svojih-pica-uklanja-kontroverzni-sastojak

Coca-Cola je objavila kako će iz nekih svojih napitaka ukloniti kontroverzni stabilizator ukusa. Reč je o bromiranom biljnom ulju, hemikaliji koja sadrži brom, koji se nalazi u retardantima vatre. U Sjedinjenim Državama dopušteno je korišćenje male količine ovog sastojka u pićima s ukusom limuna.

Coca-Cola je izvestila da je ovaj sastojak početkom ove godine izbacila iz dva ukusa svog pića Powerade, a do kraja godine za američke potrošače namerava da ga izbaci i iz Fante i Fresce kao i nekih drugih pića s ukusom limuna. Iz kompanije su takođe rekli kako će sastojak ukloniti iz proizvoda širom sveta, mada nisu odredili datum. Coca-Cola će, umesto bromiranog biljnog ulja koristiti Saharozu-acetat-izobutirat (E444), koju već decenijama koristi u nekim pićima, ili glicerolni ester iz smole (E445), koji se nalazi u mnogim žvakaćim gumama i pićima.

Potez dolazi nakon što je Sarah Kavanagh, tinejdžerka iz Misissippija, na internetu pokrenula dve peticije kako bi javnost „pritisla“ Coca-Colu i rivalski Pepsi da uklone bromirano biljno ulje iz svojih pića. Peticija upućena Pepsiju prikupila je 200.000 potpisa, a kompanija je krajem januara najavila uklanjanje sastojka.

Peticiju za Coca-Colu do ponedeljka je potpisalo 60.000 ljudi.

Pročitajte i ovo...