/ Vesti / Coca-Cola za veću isplatu direktorima, Bafet “zabrinut”
BiF Analize Čitajte B&F online

Coca-Cola za veću isplatu direktorima, Bafet “zabrinut”

This post has already been read 757 times!

Američki milijarder Voren Bafet, koji je preko svoje multinacionalke Berkshire Hathaway vlasnik 400 miliona akcija Coca-Cole u vrednosti od 16,4 milijarde dolara i sa 9% udela u proizvođaču bezalkoholnih pića, izjavio je danas da se u načelu “ne slaže” sa novim planom isplate bonusa i nadoknada menadžerima, iako nije glasao protiv njega na skupštini akcionara, već je bio suzdržan. Prema njegovim rečima, svoju zabrinutost izrazio je predsedniku UO kompanije Coca-Cola, Muhtaru Kentu.

coca cola funny

Novi kontroverzan plan raspodele aktive podrazumeva izdavanje i do 340 miliona novih akcija sa opcijama svojim izvršnim direktorima u 2014, i to posle godine u kojoj je finansijski rast ostvaren, ali usporenim tempom usled globalne ekonomske krize. Izvršni direktor konsultantske kuće Wintergreen Advisers, Dejvid Vinters prvi je kritikovao predlog UO.

S druge strane, Voren Bafet je obrazložio to što je ostao zvanično suzdržan po ovom pitanju, činjenicom da upravni odbori funkcionišu po principu polu-zatvorenih krugova, te da “ne vole mnogo” one članove UO koji glasaju protiv predloga i imaju negativne stavove, jer im to “zatvara vrata za eventualne pozive za učešće u upravnim odborima drugih kompanija.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close