Home VestiEkonomija Kineska „nova stvarnost“

Kineska „nova stvarnost“

by bifadmin

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je tokom vikenda da kineska ekonomija mora da se adaptira na „novu stvarnost“, kako bi zadržala prihvatljiv tempo rasta. Kako izgleda „nova kineska realnost“ u statističkim pokazateljima?

kina liberalizacija

Kreatori ekonomske politike zasad ne nameravaju da uvedu stimulativne mere poput njihovih kolega u SAD i EU. Razloge za eventualno razmišljanje o njima zapadni ekonomisti nalaze u nešto sporijem privrednom rastu ekonomije u Kini, dugo pominjanom privrednom transformacijom u zemlji ka većoj domaćoj potrošnji, kao i efektima globalne krize. Međutim, sve dok radnih metsa i proizvodnje ima na pretek, kineske vlasti nemaju mnogo razloga za brigu.
Prema istraživanju agencije Reuters ekonomisti predviđaju rast industrijske proizvodnje u Kini od 8,9% u aprilu. U prvom kvartalu godišnji rast ekonomije iznosio je 7,4% BDP. Prema državnoj statistici, prosečna plata za 269 miliiona ruralnih radnika u migranata u zemlji iznosila je 419 dolara na kraju 2013, uz rast od 14% u odnosu na prethodnu godinu. Podaci kojima raspolaže MMF pokazuju da je prosečna godišnja zarada u čitavoj zemlji iznosila 4.397 dolara, odnosno 7.947 dolara u urbanim delovima zemlje.

Pročitajte i ovo...