Home VestiBiznis & Finansije Kompanija „Aha Mura“ u stečaju, poslovodstvo traži mogućnost da fabrika u Pirotu opstane

Kompanija „Aha Mura“ u stečaju, poslovodstvo traži mogućnost da fabrika u Pirotu opstane

by bifadmin
Sud u Murskoj Soboti odlučio je da proglasi stečaj za kompaniju „Aha Mura“ naslednika nekadašnje konfekcije „Mura“ jer fabrika nije uspela da izmiri svoje poreske dugove. Ova kompanija je prisutna i u Srbiji kroz fabriku Aha Mura Prvi maj“ iz Pirota, koja zapošljava 1.300 radnika i koja je, samom činjenicom da je proglašen stečaj majke-firme, postala deo stečajne mase.  Kako navodi Plusonline.rs, rukovdstvo fabrike iz Pirota već je bilo na razgovorima u Ministarstvu privrede Srbije gde se traži mogućnost da fabrika opstane.
Danas smo bili u Ministarstvu privrede gde smo  predložili da zajedno iznadjemo rešenje kako da naša  Fabrika bude samostalno održiva. Dogovorili smo da mi do idućeg petka, na novom  sastanku izložimo ministru i njegovim saradnicima  našu ideju o novom načinu poslovanja, nadajući se da će Država Srbija prihvatiti naš predlog ili dati drugačije rešenje. Nadamo se da ćemo na taj način da stvorimo firmu koja će samostalno da posluje i tako sačuvamo 13oo radnika. U takvim uslovima,  pitanje vlasništva dalje bi se rešavalo na nivou Srbije i stečajnog upravnika, odnosno Slovenijerekao je Slaviša Svilarov, finansijski direktor AHA Mura Prvi maj, prenosi Presonline. 
businessmaninafrypan
Okružni sud u Murskoj Soboti je prošle nedelje produžio rok za plaćanje duga od 6,3 mil EUR a vlasnici „Aha Mure“, Mojci Lukančič, prenela je slovenačka agencija STA. Lukančičeva je vodila pregovore sa potencijalnim stranim ulagačem za njenu „Aha Grupu“, ali nije uspela da zaključi spasonosni dogovor.
Radnici u Murskoj Soboti su u štrajku.
Kreditorima je dat rok da do 25. avgusta prijave potraživanja dugovanja od kompanije „Aha Mura“.
U okviru Holdinga „AhA Mura“ radi 12 kompanija. Jedna od njih je i kompanija „
Sudbina pirotske fabrike znaće se narednih dana, a 1.200 zaposlenih u matičnoj firmi u Murskoj Soboti, po pisanju slovenačkih medija, već je najavilo štrajkove.

Pročitajte i ovo...