Home VestiPolitika i društvo Makroekonomija.org: Preliminarni obračun štete

Makroekonomija.org: Preliminarni obračun štete

by bifadmin

Sajt makroekononomija.org dao je svoj prvi i neprecizan pregled mogućih šteta, prema statističkim pokazateljima vezanim za područja koje je zahvatila poplava, koji prenosimo.

poplave 1
U vreme popisa stanovništva u ovim opštinama živelo je 1.871 hiljada stanovnika, što je 26% ukupnog broja;
U njima je bilo popisano 228 hiljada poljoprivrednih gazdinstava (36,1% ukupnog broja), a obrađivali su 887 hiljada hektara zemlje (25,8%). Radi se o brdskim krajevima koje karakteriše manji posed i bavljenje stočarstvom i voćarstvom (polovina površine pod voćem), za razliku od ratarstva u Vojvodini (Šid i Sremska Mitrovica su ovde uključeni);
U pravnim licima radilo je 280 hiljada zaposlenih (20,9% od ukupnog broja), a najveći udeo ove opštine su imale u rudarstvu (48,5%) i proizvodnji električne energije (38%);
Imale su, u 2013 godini, i 104 hiljada preduzetnika i kod njih zaposlenih što je 27,5% njihovog ukupnog broja.
U višearmijskoj formaciji nezaposlenih učestvovali su sa 25%, od ukupnog broja nezaposlenih (725 hiljada), u ovim opštinama je na kraju 2013 godine bilo 181 hiljada.
Kada se isprate procenti po tačkama može se zaključiti da se radi o kraju Srbije veoma zavisnom od poljoprivrede, i preduzetničkog sektora, sa malom zaposlenošću u pravnim licima i izraženijom nezaposlenošću u odnosu na ostatak Srbije.

poplave-46-opstina

Rano je za procenu ukupnog reda veličina načinjene štete, jer je neophodno da rizici od novih šteta prođu, i potrebno je da opštinske komisije, kao i republička, popišu i objave svoje izveštaje.

Minimalan iznos načinjene štete je 300 miliona evra, a za koliko će biti smanjen izvoz voća i sličnih proizvoda iz Srbije. Maksimalni, računajući i posredne štete i posledice veći je od milijardu evra, i sabiraće se kroz godine pred nama. Osim, ukoliko se do jeseni ne obezbedimo od sličnog katastrofičnog scenarija.

Miroslav Zdravković

Izvor: Makroekonomija.org

Pročitajte i ovo...