Home VestiEkonomija Najveća IPO u istoriji berze – Alibaba osvaja Volstrit

Najveća IPO u istoriji berze – Alibaba osvaja Volstrit

by bifadmin

Najveća kineska kompanija za e-trgovinu Alibaba podnela je u utorak zahtev za trgovanje njenim deonicama na američkom tržištu, pa bi uskoro mogla uslediti najveća inicijalna javna ponuda deonica u istoriji, javljaju danas Rojters, Bloomberg i BBC.

alibaba 05

Iako ova kompanija, koja ostvaruje oko 80% celokupne onlajn prodaje u Kini, nije precizirala koliko deonica planira da ponudi na američkom tržištu, analitičari procenjuju da bi Alibaba mogao da prikupi između 15 i 20 milijardi dolara, čime bi nadmašio inicijalne ponude Vise i Facebooka.

Visa je 2008. godine javnom ponudom prikupila 19,65 milijardi dolara, dok je Facebook 2012. prikupio 16 milijardi.

Premda se kompanija bavi i drugim internet – uslugama, kao i cloud kompjutingom, Alibaba više od 80% svojih prihoda ostvaruje na tri trgovačke platforme, na kojima prodaje sve – od igle za šivenje do nameštaja i dečjih proizvoda.

Tako je, prošle godine, ova kompanija ostvarila promet od oko 248 milijardi dolara, dok je broj njenih aktivnih korisnika porastao za 14%, na 230 miliona, više nego što imaju Amazon.com i eBay zajedno. Pritom zapošljava oko 20.800 ljudi, manje od eBaya.

U poslednjem tromesečju prošle godine, dobit Alibabe iznosila je 1,35 milijardi dolara, dok su prihodi kompanije bili 3,06 milijardi.

Procenjuje se da je tržišna vrednost Alibabe između 168 i 200 milijardi dolara, po čemu je najvrednija internetska kompanija nakon Googlea.

Pročitajte i ovo...