Home VestiEkonomija Sony neprofitabilan do 2015.

Sony neprofitabilan do 2015.

by bifadmin

Japanski proizvođač elektronike očekuje da će ostati neprofitabilan sve do fiskalne 2015, ponajviše zbog povlačenja iz proizvodnje PC računara.

sony

Posle gubitka od skoro milijardu dolara u fiskalnoj 2013. i očekivanog gubtika od oko 490 miliona dolara u 2014, japanski Sony nada se da će preokrenuti negativan trend od 2015. Osim prodaje svoje divizije PC računara Vaio kompaniji Japan Industrial Partners, gigant u oblasti elektronskih aparata ima problema da uspostavi nekadašnju dominaciju u segmentu TV aparata, gde je primat preuzeo korejski Samsung Electronics. TV biznis je tokom protekle decenije samo doneo glavobolju Japancima, sa zabeleženim gubicima od oko 10 milijardi dolara (700 milijardi jena).

Kompanija planira da potroši dodatnih 135 milijardi jena u tekućoj godini na nastavak restrukturiranja, a u međuvremenu sve nade polaže u prodaju kamera, smartfonova i igračke konzole PS4. Deo akcionara je čak hteo da delimično otcepi segment kompanije koji se bavi proizvodnjom zabavnog sadržaja (u poslednje vreme filmovi „American Hustle“ i serijal „The Amazing Spiderman“), ali je taj predlog odbijen uz obrazloženje da je segmetn zabave ključan za dalje planove kompanije, koji prema nekim analitičarima predviđaju i uvođenje internet-televizije po principu plaćanja za količinu preuzetog sadržaja.

Izvor: BBC

Pročitajte i ovo...