Home VestiBiznis & Finansije Todorić prikupio novac za Mercator, ali i založio pola Agrokora

Todorić prikupio novac za Mercator, ali i založio pola Agrokora

by bifadmin
 
Agrokor je prošlog utorka objavio da namerava da pribavi  475 miliona evra putem PIK toggle vriednosnog papira koji će izdati novoosnovana holding kompanija SPV2, direktna krovna kompanija Agrokora d.d., navodi se u saopštenju  Moody’sa prenose Indikator.ba/Hina/Finance. 
Na internet stranici Agrokora navodi se da kompanija namerava da upotrebi novac za isplatu ‘određenih manjinskih deoničara Agrokora’, finansiranje akvizicije Mercatora, plaćanje naknada i troškova povezanih sa zajmom i isplatu dividendi dioničarima.
Novac koji je ranije dobio od ruske VTB banke će vratiti, piše ljubljanski poslovni list pozivajući se na detalje ugovora.
Vrednosni papir PIK (payment in kind) predviđa plaćanje kamata ulagačima novim dugom, a ne gotovinom i izdaju ih obično kompanije koje žele da izbegnu i gotovinska plaćanja. Obično uključuje niži prioritet naplate. Opcija toggle podrazumijeva da izdavalac za svako kamatno razdoblje može birati hoće li plaćati kamate u gotovini ili novim dugom.
todoric-agrokor-mercator
Slovenske Finance navode da je Todorić za prikupljeni kapital morao založiti većinu Agrokora. Novac u PIK toggle uložili su investitori iz Kanade, SAD-a, Evrope i Azije koji su i ranije kupovali Agrokorove obveznice.
Prema pisanju Financa, Todorić će ostati bez vlasništva u Agrokoru ako ne bude mogao podmirivati obaveze prema ulagačima te ako nakon konsolidacije trgovinske delatnosti, koja se predviđa do leta 2016, zainteresovanim ulagačima ne ponudi deonice Agrokora u javnoj ponudi.
Agencija Moody’s uvrstila je sve rejtinge Agrokora na razmatranje radi mogućeg sniženja zbog najavljenog zaduživanja za 475 miliona evra.
‘Iako SPV2 nije u sastavu ograničene grupe Agrokor, grupa namerava da upotrebi značajan deo novca od izdanja PIK-a za opšte korporativne namene, što će verovatno uključiti Agrokorovu kupovinu većine dionica Mercatora’, navodi se u saopštenju.
Stoga je agencija uvrstila na razmatranje radi mogućeg sniženja ukupni rejting grupe B2, rejting koji iskazuje izglede za probleme u izvršavanju finansijskih obaveza B2-PD i rejting B2, ističe se u saopštenju.
U Moody’su nameravaju da prouče kanale finansiranja između SPV2 i Agrokora d.d., kao i strategiju kompanije u periodu nakon akvizicije, finansijski profil nove grupe i kreditnu metriku, te nove finansijske obaveze vezane s plaćanjem kamata za PIK toggle vrednosni papir i stanje s likvidnošću.
Kao moguće pozitivne faktore naznačili su mogućnost da novonastala kompanija ostvaruje prihode u visini sedam milijardi evra i da osigura jaku poziciju na svim tržištima u regiji. U slučaju uspešne integracije kreditni profil kompanije mogao bi ojačati, što znači da razmatranje ne mora nužno rezultirati sniženjem rejtinga, ističe se u Moodijevom saopštenju.

Pročitajte i ovo...