Home VestiEkonomija Veliki rast investicija u mađarskoj privredi

Veliki rast investicija u mađarskoj privredi

by bifadmin

Investicije u mađarsku privredu porasle su za 22,6% u odnosu na prethodnu godinu u prvom kvartalu 2014, saopštio je danas mađarski Centralni zavod za statistiku. Ovo je najveći ikada zabeležen rast na godišnjem nivou, a povezan je sa niskom bazom i ubrzanim
infrastrukturnim razvojem.

budimpesta
Invetsicije u mašine i opremu porasle su za 25,2%, a u oblasti građevine za 20,2%. Visok rast u ovim oblastima povezuje se sa niskom osnovom: obim investicija opao je za 8,7% u prvom kvartalu 2013 u odnosu na godinu dana ranije, što je predstavljalo i najniži zabeleženi nivo ulaganja. U poređenju sa prethodnim kvartalom obim investicija u nacionalnoj ekonomiji zapravo je porastao za 0,5%, prema desezoniranim indeksima obima.
Investicije su povećane najdinamičnije (64,6%) u oblasti transporta i skladištenja. Glavni doprinos značajnoj ekspanziji su razvoj gradskih transportnih mreža i železničkih i konstrukcija i renoviranje manje bitnih puteva. Dobra vest je da je investiciona kativnost porasla značajno u sektoru proizvodnje (+27,6%), i to ponajviše u porizvodnji sirovina za industriju transporta.

Među delatnostima koje po visini ulaganja ne zauzimaju značajniji udeo, najveći porast zabeležen je u administrativnim servisima (+57,7%), među koje spada i lizing, a značajan rast je zabeležen i u oblasti zdravstvenog i socijalnog rada (+34%). Pad je zabležen u prodaji irenti nekretnina (-0,9%), kao i celokupnoj trgovini (-2,8%)

Izvor: Portfolio.hu

Pročitajte i ovo...