Home VestiBiznis & Finansije Vujović: Svetska banka i MMF imaju razumevanja za situaciju Srbije

Vujović: Svetska banka i MMF imaju razumevanja za situaciju Srbije

by bifadmin

Ministarstvo privrede u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Ministarstvom odbrane – Sektorom za logistiku aktivno učestvuje u obezbeđivanju pomoći od privrednih društava u prioritetnim deficitarnim namirnicama i opremi koja je potrebna vojsci koja na terenu pomaže ugroženom stanovništvu.

„Preko 10.000 pripadnika oružanih snaga Vojske Srbije je na terenu na prvoj liniji odbrane od poplava, koji spasavaju ljudske živote i imovinu. Neophodna im je podrška i pomoć u obezbeđivanju hrane, goriva, i specijalne odeće i obuće.
Ministarstvo privrede sa Privrednom komorom Srbije povezuje privredne subjekte koji mogu da pomognu vojsci u ovom trenutku, da pomoć stigne na pravo mesto, na pravi način i što pre“, rekao je Vujović.
Ministar je istakao da je odziv preduzeća i privrednika veliki, kako iz zemlje tako i iz regiona, i da se Ministarstvu do sada javilo preko 35 kompanija koje nude i šalju pomoć vojsci i ugroženom stanovništvu.
On je najavio da pomoć stiže i od Ujedinjenih nacija, ali i da su međunarodne finansijske institucije na apel Ministarstva privrede najavile pomoć u proceni štete, obnovi, osposobljavanju proizvodnih pogona i stambenih objekata.

„Imamo najave od Svetske banke da će razmotriti mogućnost korišćenja sredstava iz njihovog Fonda za otklanjanje posledica prirodnih nepogoda. Takođe i Međunarodni monetarni fond pokazuje razumevanje za teškoće i pritiske na budžet koji će iz ovoga proisteći“, rekao je ministar.
muddy boots
Ministar je objasnio da je u ovom trenutku nemoguće proceniti štetu i da će ona zavisi od više faktora. „Nakon što se voda povuče, videćemo koliko je oštećena infrastruktura, kuće i proizvodni pogoni, kolike su štete na poljima. Važno je da se sve vrati u funkciju. Ljudi jesu izgubili kuće, ali ako ne obnovimo proizvodne pogone, izgubiće i radna mesta i izvor prihoda“.
Vujović je naglasio da Ministarstvo gleda korak unapred i motiviše i mobiliše privredne subjekte, pre svih građevinare, ali i ceo sektor prerađivačke industrije čije je angažovanje nepohodno za obnovu.

Pročitajte i ovo...