Home VestiIT i nauka GlaxoSmithKline u novoj strategiji borbe protiv raka

GlaxoSmithKline u novoj strategiji borbe protiv raka

by bifadmin

Farmaceutski gigant GlaxoSmithKline (GSK) najavio je da će potrošiti više od 350 miliona dolara za udeo u razvoju novih lekova namenjenih jačanju imuniteta u borbi protiv kancera, britanske biotehnološke kompanije Adaptimmune.

lekovi

Adaptimmune je oksfordska kompanija koja razvija novu vrstu lekova namenjenih jačanju čovekovog imunog sistema, i za koje se u prvim testovima pokazalo da daju dobre rezultate u borbi protiv nekih vrsta kancera. Jedan od vodećih učesnika na svetskom farmaceutskom tržištu, GSK, saopštio je da će uložiti preko 350 miliona američkih dolara za učešće u razvoju ovih lekova, što je u engleskim i američkim medijima danas pokrenulo diksusiju o novoj generaciji lekova za borbu protiv raka, koji bi mogli, poput najnovijih lekova za HIV, mogli da učine bolest hroničnom i podnošljivom za dugačak život, tako što bi se „telo utreniralo da podnosi bolest“.

Ovaj segment farmaceutskog tržišta odjednom je podtao „prenaseljen“ jer su Roche, AstraZeneca i Pfizer uzeli učešće u razvoju i proizvodnji imunoterapijskih lekova visokog profila. Adaptimmune-ov lek jača odbrambeni mehanizam ćelija za borbu protiv mijeloma, melanoma, sarkoma i raka jajnika. Međutim, potez GSK posebno je interesantan jer je ova kompanija pre samo dva meseca prodala svoj veoma uspešni poslovni segment lekova proitv kancera francuskom Novartisu. Brz „povratak“ u ovu oblast sa lekovima koji jačaju imuni sistem pokazatelj je da GSK veruje da je taj pravac lečenja već dao bolje rezultate.

Izvor: CNBC

Pročitajte i ovo...