Home VestiPolitika i društvo Lome se koplja oko izbora novog predsednika Evropske komisije

Lome se koplja oko izbora novog predsednika Evropske komisije

by bifadmin

Danas će se u Stokholmu sastati lideri Švedske, Nemačke, Britanije i Holandije da razgovaraju o reformama u Evropi, međutim među analitičarima se priča da će prava tema verovatno biti veoma zapaljivo pitanje – koga postaviti na čelo Evropske komisije.

Naime, očekuje se da britanski premijer Dejvid Kameron pokuša da nagovori ostale lidere da ne daju podršku Žan Klod Junkeru, izboru Angele Merkel za ovo mesto.

junker

Da podsetimo, po novim pravilima, evropski lideri i dalje biraju šefa Komisije, ali sada moraju uzeti u obzir i ishod izbora za Evropski parlament. A na izborima je najviše glasova imala Evropska narodna partija čiji je član i Junker, mada niko od kandidata na izborima nije osvojio dovoljnu većinu glasova da bi mu mandat bio zagarantovan. Britanski premijer traži da se prvo preispita strategija Evropske komisije kako bi se odabrala prava ličnost da vodi ovu instituciju jer je to najvažnija funkcija na starom kontinentu.

Za sada su protiv Junkera Velika Britanija, Švedska i Holandija a zna se i da je Dejvid Kameron o ovom pitanju razgovarao i sa premijerima Italije i Mađarske. Britanski premijer se protivi Junkerovim idejama o čvršćem povezivanju zemalja u Uniji i smatra Brisel suviše moćnim i “zapovedački nastrojenim”. Ni Šveđanima se ne sviđa ideja o većoj moći Evropskog parlamenta, a danski premijer na to dodaje da se prvo treba diskutovati o daljoj (novoj) strategiji Evropske komisije a tek posle o tome ko će je sprovoditi.

Merkelova je i sama oklevala pri ovoj odluci ali kada je podržala Junkera bilo je jasno da će posle morati da stoji iza svog izbora. Zato je sada poručila evropskoj javnosti da odluku o prvom čoveku EK neće doneti nekolicina njenih kolega već Evropski savet koji se sastoji od 28 članica. Rezultat ćemo znati posle EU samita 26. i 27. juna.

Izvor: BBC

Pročitajte i ovo...