Home VestiEkonomija Oporavak ruskog tržišta

Oporavak ruskog tržišta

by bifadmin

Ruska tržišta su se delimično oporavila posle teških gubitaka sa početka godine, kada je eksalirala kriza u Ukrajini a Zapad naterao investitore da potraže najbrži izlaz iz zemlje za svoja sredstva.

putin_sunglasses
Moskovski MICEX indeks izgubio je 21% vrednosti u periodu januar-mart, ali sada se u poptunosti povratio na nivo s početka godine, a i rublja, koja je oslabila 11% prema američkom dolaru u istom periodu, sada je na gubitku samo 4%. Ekonomski eksperti veruju da su se investitori masovno vratili jer je oslabio strah od uvođenja večih trgovinskih sankcija. „Situacija u Ukrajini se nije poboljšala ali najgori scenario nije se odvio“, ističe Markus Svedberg, vodeći ekonomista u East Capital. S druge strane, aktivnosti nekih velikih hedž fondova u Rusiji nisu prestale ni za vreme najkriznijeg perioda: tokom prvog kvartala posebno su bile tražene akcije dve ruske telekom kompanije listirane u SAD, VimpelComa i Mobile TeleSystems.
Zamrzavanje kapitala pojedinim kompanijama i preduzetnicima u Rusiji, kao i zabrana putovanja, kao deo uvedenih sankcija – nisu u mnogome pogodili rusku privredu. Poslovno raspoloženje prema Rusiji promenilo se i zbog rasta ostalih velikih ekonomija u razvoju (Indonezija, Brazil, Turska, Južna Afrika, Indija), ali i rasta cena nafte u poslednjim mesecima, pošto je Rusija jako orijentisana prema izvozu energenata.
Izvor: CNBC

Pročitajte i ovo...