Home VestiIT i nauka Protokol IPv6: Srbija u dobrom društvu

Protokol IPv6: Srbija u dobrom društvu

by bifadmin

Svaki uređaj koji se priključi na internet mora da ima svoju internet adresu. Kako je nagli razvoj interneta prouzrokovao da veš mašine, TV i drugi kućni aparati i bela tehnika budu umreženi, broj potrebnih internet adresa je skoro na maksimumu. Zato je u svetu trenutno u toku prelazak na novi protokol koji će drastično povećati broj internet adresa. Novi protokol nosi oznaku IPv6, a da Srbija ne zaostaje za svetom potvrđuje spisak kompanija koje u našoj zemlji koriste ovaj protokol.

Njega je objavio Regionalni internet registar za područje Evrope RIPE NCC i može se naći na sledećem linku. Na njemu se nalaze državne i akademske institucije, ali i privatne kompanije poput internet provajdera bežičnog pristupa internetu MadNet iz Pančeva.

internet

Ipak, jedna od prvih organizacija koja je omogućila svojim korisnicima i sama prešla na korišenje IPv6 jeste Registar Nacionalnog Internet Domena Srbije (RNIDS). Zato je i organizovan okrugli sto na temu IPv6 u Srbiji na kojem su učešće uzele skoro sve kompanije sa spiska koji je RIPE objavio. Zaključci sa ovog okruglog stola biće uključeni u akcioni plan koji RNIDS radi.

Pošto prelazak podrazumeva kupovinu nove opreme za infrastrukturu svakog provajdera, on ni najmanje nije jeftin. Baš kao i u svetu, sporost u prelasku na novi protokol je zbog toga neminovna, te možemo da konstatujemo dobru prolaznu ocenu – u ovome ne kasnimo za svetom.

Pročitajte i ovo...