Home VestiBiznis & Finansije Vučić: Izgradnja Beograda na vodi počinje marta 2015.

Vučić: Izgradnja Beograda na vodi počinje marta 2015.

by bifadmin

U Beogradu je danas predstavljen projekat „Beograd na vodi“ čija će prva faza početi marta 2015. godine, izgradnjom stambeno-poslovnog kompleksa.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju renovirane zgrade Beogradske zadruge u Karadjordjevoj ulici, gde je postavljena maketa Beograda na vodi, rekao da će u prvoj fazi biti izgradjena kula koja će postati novo obeležje Beograda i regiona, kao i hoteli i tržni centar. Planirano je da pre kraja 2016. spoljašnost beogradske kule bude u potpunosti završena.

Mohamed Alabbar i Aleksandar Vucic otkrivaju master plan

Premijer je naveo da se taj projekat realizuje u saradnju s kompanijom „Igl hils“ (Eagle hills) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i dodao da se još razmatra model učešća u zajedničkoj kompaniji Srbije i stranog partnera. Dodao je da ulaganje Srbije u projekat neće biti veće od 200 miliona evra i da zemljište neće promeniti vlasnika, već će biti dato u zakup na duži period.

Vučić je rekao da će Beograd biti „najvažniji grad jugoistočne Evrope“ i napomenuo da će morati da se radi na povećanju kapaciteta aerodroma, kao i nacionalnog avioprevoznika Er Srbije, turističkih i ugostiteljskih potencijala. On je rekao da se povukao pred kritičarima kada su govorili o renoviranju Generalsstaba, ali da se „neće povući pred nečim čistim i velikim kao što je „Beograd na vodi“.

On nije mogao da precizira koliko će projekat zaposliti ljudi, ali je siguran da će „pokrenuti gradjevinsku industriju, uposliti armiju ljudi“ i da će biti angažovane domaće firme.

Izvršni direktor arapske kompanije Igl hils Muhamed Alabar kazao je da će u projekat biti uloženo izmedju tri i četiri milijarde evra, od čega u prvu fazu oko jedne milijarde. Precizirao je da će projekat obuhvatiti izgradnju kulturnih, stambenih, poslovnih i komercijalnih objekata i da će poštovati kulturu, lokalnu tradiciju i duh Beograda.

beograd_na vodi

On je istakao da je od ključne važnosti da se prva faza projekta završi kao samostalna celina i da bi se kasnije faze projekta bolje razvijale i dodao da bi prva faza mogla da bude završena za tri i po do četiri godine.
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da će projekat obuhvatiti izgradnju izmedju 1,8 i dva miliona kvadratnih metara prostora na oko 100 hektara zemljišta u Savskom amfiteatru.

Pročitajte i ovo...