Home VestiIT i nauka Apple odobrava plaćanje pomoću bitcoina

Apple odobrava plaćanje pomoću bitcoina

by bifadmin

Iako se Apple ranije čvrsto protivio Bitcoin aplikacijama i povukao ih iz prodaje uprkos velikom uspehu koji je imala Bitcoin wallet aplikacija sa 120.000 preuzimanja, u svetlu nedavnih regulatornih promena u SAD ovaj tehnološki gigant rešio je da revidira svoju politiku i omogući korisnicima da Apple aplikacije kupuju isto kao što kupuju i druge elektronske proizvode i servise na internetu, pomoću bitcoina.

Ova odluka Apple-a koincidira sa skidanjem zabrane prometa u bilo kojoj valuti koja nije američki dolar. Promena zakona dogodila se prošle nedelje, i prva država koja je prihvatila bitcoin kao ravnopravno sredstvo plaćanja je Kalifornija. Naime, alternativne valute dobile su dugoočekivanu šansu najpre u Kaliforniji kada je guverner Kalifornije Džeri Braun (Jerry Brown) u subotu stavio svoj potpis na dopunu zakona o korporacijama i sredstvima plaćanja.

bitcoin

Na ovaj način je poverenje u kripto-valute čija stabilnost ne zavisi od fiskalne politike pojedinih vlada, ili bilo koje centralne nacionalne banke, dobilo značajan vetar u leđa. Zakonitost bitcoina razlikuje se od zemlje do zemlje, i zavisi od toga na koji način se definiše promet nematerijalnih dobara i u kojoj meri je on izjednačen sa ostalim vrstama prometa.

U Srbiji institucije i dalje koče uvođenje svuda već prihvaćenih vidova elektronskog plaćanja, tako da je ozvaničavanje bitcoina trenutno nezamislivo.

U svetu međutim ima mnogo bitcoin entuzijasta. „Izgleda da je Apple video dolazeći Bitcoin cunami i odlučili su da je bolje biti spreman za to“, napisao je investitor Rodžer Ver pozdravljajući odluku okretanja ka onome što internet korisnici zaista žele da vide i kod brendova kojima su veoma lojalni, prenosi magazin iBerza.

Ovaj potez će sigurno pomoći da Apple zadrži svoju relevantnost ali i da Bitcoin dobije još širu publiku u Srbiji. Za sada, servisi poput Flickr, pojedini antivirusi i kotizacije za konferencije mogu se platiti bitcoinima i kod nas, a pored toga eksperimentiše se i sa restoranom u Beogradu koji je omogućio ovaj vid plaćanja.

Pročitajte i ovo...