Home VestiEkonomija Argentina bankrotirala, ali njene akcije rastu

Argentina bankrotirala, ali njene akcije rastu

by bifadmin

Uobičajeno je da, kada se neka zemlja suoči sa bankrotom sopstvenog suverenog duga, i njeno celokupno finansijsko tržište doživi pad. Međutim, tržišta u Argentini su dosegla skoro dvadesetogodišnji maksimum, uprkos lošim vestima.

argentina
„Bankrot je već uključen u cenu trgovanja“, izjavio je još juče, neposredno pre proglašenja tehničkog bankrota Argentine, drugog u trinaest godina, američki guru za tržišta u razvoju, Mark Mobijus. „Narod je već video da će se to dogoditi, uključujući i investirore“, rekao je Mobijus. U ponoć je proglašen bankrot, ali istog dana je MERVAL indeks berze u Buenos Airesu zabeležio rast od 65% u odnosu na isti period prošle godine i rast od 6,9% tokom dana. Skočila je i vrednost državnih obveznica, skoro za 10%, čime je prinos na desetogodišnje obveznice smanjen na 8,79%, sa 10% koliko je iznosi prošle nedelje.

Mobijus, koji je izvršni predsednik kompanije Frankiln Templeton, smatra da su domaći investitori glavni pokretači ovog, pomalo iznenađujućeg trenda. „Argentinski investitori žele da izbegnu gotovinu ulažu u aktivu jer se plaše devalvacije.“ Iz istog razloga, i tržište nekretnina u glavnom gradu ove južnoameričke zemlje doživljava preporod preko noći.

Izvor: CNBC

Pročitajte i ovo...