Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: Prekarijat

B&F reč nedelje: Prekarijat

by bifadmin

Šta je to prekarijat? Ovaj pojam tek nalazi upotrebu u našem rečniku, ali nam je pojava dobro poznata, a kako tvrde sindikati a i levo nastrojeni intelektualci, novi Zakon o radu će uticati na znatno povećanje broja prekarnih radnika. Prekarni radnici (ili prekarijat – neologizam stvoren kombinacijom riječi precarius lat. nesiguran i završetkom „ijat“ iz pojma proleterijat)  su radnici koji pate zbog prekarnosti, života bez predvidljivosti ili sigurnosti, koji utiče i na njihovo materijalno i psihološko stanje. Glavna karakteristika prekarnosti je nesigurnost, rad na određeno vreme, povremeni i privremeni rad, i niska ili nikakva radna prava i zaštita. To su sezonski radnici, radnici na crno, slobodnjaci koji žive od honorara, ugovorni radnici, oni koji obavljaju povremene poslove preko raznih agencija, stručnjaci koji rade po projektima. Za razliku od generacija iz razdoblja socijalne države u Evropi, koje su mogle računati na teško stečena radnička prava i socijalne privilegije kao što je stalno zaposlenje koje im je osiguralo penziono i zdravstveno osiguranje, definisano osmočasovno radno vreme, godišnje odmore, slobodne vikende i sindikalno organiziovanje, današnji radnik postindustrijskog globalnog kapitalizma često može da računa na permanentnu nesigurnost. Mnogi misle da je to najveći problem i nedavno izmenjenog Zakona o radu.

Prekarijat 2

“Razvijene zemlje tako dobijaju jeftinu najamnu radnu snagu iz kapitalističke poluperiferije, dakle, i iz Srbije, i povremeno jeftine naučne radnike, jeftine lekare, jeftine fizikalce – sve ono čega na njihovom tržištu radne snage nema dovoljno”, smatra sociolog Srećko Mihajlović.

U narednim godinama očekuju nas manje otpremnine, lakše otpuštanje, rast zapošljavanja “na određeno”.

Resorni ministar Aleksandar Vulin tvrdi da će novi zakon omogućiti bolju zaštitu radnika, stvoriti mogućnost za dolazak investitora i otvaranje novih radnih mesta, ali i sprečiti rad „na crno”.

A prema zvaničnim procenama u Srbiji i do 650.000 radnika radi na crno, od kojih je čak 40.000 u ugostiteljstvu. U sivoj zoni najviše je mladih, ali i onih koji su u poznim godinama postali tehnološki višak. Ti ljudi pristaju da rade u nehumanim uslovima, bez prava na odmor i na zdravstveno osiguranje, ne zbog lošeg ili dobrog zakona o radu, već zbog velike nezaposlenosti (u prvom kvartalu ove godine od 20,8%) zbog koje se čini da je pronalaženje posla poduhvat ravan dobitku sedmice na Lotou.

Prekarijat 1

Političari tvrde da imaju čarobni štapić koji će učiniti da ovaj problem nestane – upravo izmenjeni Zakon o radu. Međutim, bez suštinske reforme ekonomije jedan ovakav zakon ne može imati mnogo uticaja na poboljšanje ekonomske situacije.

A da nema mnogo izgleda da se ona poboljša pokazuju predviđanja Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije prema kojima nas ove godine očekuje pad BDP-a za 0,5%, i rast nezaposlenosti ove i naredne godine na 24%. U takvoj situaciji ne možemo očekivati da će doći do rasta poštovanja prava zaposlenih.

realtime_logo (1)

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...