Home VestiBiznis & Finansije Jesenji kalendar sajmova Beogradskog sajma

Jesenji kalendar sajmova Beogradskog sajma

by bifadmin

 Beogradski sajam pomogao koliko god je bilo potrebno i čime god je mogao, niti je umanjila poslovni entuzijazam niti redukovala planove u vezi sa predstojećom jesenjom sajamskom sezonom. 

Hronološki prva jesenja sajamska manifestacija biće održana od 10. do 13. septembra. Organizuje je kompanija A&L Expo, u saradnji sa Beogradskim sajmom, a radi se o tri kompatibilna, specijalizovana i već tradicionalna sajma: 13. Packtech Expo Balkan (mašine i oprema za pakovanje, ambalaža), 10. Conbak Expo Balkan (mašine, oprema, sirovine, aditivi i začini za pekare, konditore i ugostiteljstvo), te 5. BioBalkan Expo (organska poljoprivreda i zdrav stil života).

Prvi jesenji sajam u organizaciji Beogradskog sajma je 112 EXPO – 39. Međunarodni sajam prevencije i reagovanja u vanrednim situacijama i bezbednosti i zdravlja na radu. Održava se od 23. do 26. septembra, pod već tradicionalnim pokroviteljstvom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Ministarstva rada i socijalne politike Republike Srbije. S obzirom na to da je jedna od ključnih tematskih vodilja ovog sajma „zaštita od požara, poplava, zemljotresa i hemijskih akcidenata“, njegov značaj i smisao u kontekstu svega što je zemlju snašlo u poslednje vreme – nemerljiv je i očigledan.

Za termin od 25. do 28. septembra predviđena su dva izrazito komercijalna sajma u organizaciji kompanije Duke&Peterson: 4. CE&HA – Sajam potrošačke elektronike i kućnih aparata, koji predstavlja najnovija dostignuća u oblasti IT industrije, telekomunikacija, audio, video i foto tehnike, kućne zabave, interneta, video igara i kućnih aparata, i 2. World of Light – International Lighting Fair Serbia (sajam posvećen svim vrstama javnog, unutrašnjeg i dekorativnog osvetljenja).
Sredina oktobra doneće čitav niz raznovrsnih i reprezentativnih sajamskih manifestacija. Taj niz počinje 39. Sajmom medicine i stomatologije MEDIDENT 2014 (9-11. oktobra), međunarodnom izložbom medicinske, laboratorijske, stomatološke i veterinarske opreme i sredstava, farmaceutskih i drugih proizvoda i usluga u oblasti medicine. Kao i prethodnih godina, posetiocima će biti ponuđen i znatan broj besplatnih medicinskih usluga, edukativnih predavanja i publikacija.

beogradski sajam

Još dok traje Medident, počinje „Dodir Pariza“ (11-12. oktobra), 24. Međunarodni kongres i sajam kozmetike, nege kose, estetike i zdravlja, u organizaciji Eco Design Studio Group, a već sledećeg dana (13-16. oktobra) počinju dve reprezentativne sajamske manifestacije Beogradskog sajma: 10. Međunarodni sajam energetike (električna energija, ugalj, gas i nafta, obnovljivi izvori energije, energetska efikasnost…) i 11. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa (ECOFAIR).

Dok su Energetika i ECOFAIR u zenitu, na polovini trajanja, (od 15. do 18. oktobra) počinju dva sledeća sajma: 36. Međunarodni sajam grafičke i papirne industrije GRAFIMA (grafička oprema, rezervni delovi, sirovine i pomoćni materijali za grafičku industriju, gotovi grafički proizvodi, grafičke usluge) i 22. Međunarodni sajam informatičko-birotehničke opreme BIROEXPO (biro oprema, mašine i pribor za kancelarijsko poslovanje, kancelarijski nameštaj i materijal, poslovna galanterija i pokloni, dekorativni i foto program…). Kao i u prethodnom slučaju, Grafimu i BiroExpo, još dok traje, „nasleđuje“  14. Dečiji sajam, na kojem će od 17. do 19. oktobra biti predstavljeni proizvodi i sadržaji u vezi sa pravilnim rastom i razvojem dece i beba, od odeće i obuće, preko igračaka, hrane i nameštaja, do obrazovanja, štednje, krerativnih radionica itd. Organizator Dečijeg sajma je Snar Group.

sajam knjiga beograd

Konačno, oktobar završava i novembar počinje po pravilu najvećim sajamskim događajem godine u Srbiji i jednim od svetskih događaja – 59. Međunarodnim beogradskim sajmom knjiga – koji će biti održan od 26. oktobra do 2. novembra. Ovogodišnji počasni gost najstarije, najveće i najposećenije književne manifestaciju u ovom delu Evrope biće Kina. Pomalo u senci pisaca i izdavača, knjižarа, distributerа i bibliotekarа, domaćih i stranih knjiga, kupovine i prodaje autorskih prava, tematskih razgovora i izložbi, Sajam knjiga će pratiti, u istom terminu, dve više nego komplementarne sajamske manifestacije – 45. Međunarodni sajam opreme i sredstava za savremenu nastavu (UČILA) i 7. Sajam obrazovanja (ZVONCE).

Centralni sajamski događaj u novembru biće svakako 52. Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije (UFI), sa 52. Međunarodnom izložbom mašina, alata i repromaterijala za drvnu industriju. Ovaj reprezentativni sajam, najznačajnija sajamska manifestacija u oblasti nameštaja, uređenja enterijera i prateće industrije repromaterijala i mašina za industriju nameštaja u regionu Jugoistočne Evrope, biće održan od 10. do 16. novembra.

Kraj novembra posetioci Beogradskog sajma moći će da dočekaju uz još jedan više nego interesantan koktel manifestacija. Prema najavama, taj koktel trebalo bi da počne Izložbom sitnih životinja u organizaciji Udruženja odgajivača sitnih životinja „Avala – Beograd“, i to od 20. do 23. novembra.

Potom, istog dana, 26. novembra, počinju čak tri interesantna sajma:

9. Sajam etno hrane i pića (26-29), koji promoviše autohtonu hranu i piće sa užih geografskih područja, opremu za proizvodnju i čuvanje etno hrane, akreditovane laboratorije za testiranje kvaliteta hrane itd; potom BIZNIS BAZA – 13. Međunarodni sajam preduzetništva za mala i srednja preduzeća, koji predstavlja privrednike i uslužne delatnosti i institucije u funkciji razvoja preduzetničke kulture u Srbiji  (26-28), te 6. Sajam lokalne samouprave (26-28), u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave, a cilj je predstavljanje aktivnosti, resursa i potencijala opština, gradova i regiona Srbije i  Jugoistočne Evrope.

sajam hrane beograd

Iako zima još nije na vidiku, ovaj komplet sajmova začiniće jedan tipično zimski – 29. EXPO ZIM – koji je ove godine najavljen u terminu od 27. do 30. novembra. Sajam je namenjen svima onima koji bi da se obaveste o zimskom turizmu i rekreaciji, da razmene polovnu i kupe novu zimsku opremu i slično.

Poslednji mesec u godini trebalo bi da, u organizaciji Danas Conference Center DOO, otvori jednodnevni sajamski događaj, 4. Međunarodni sajam „Ekonomija sporta“ (3. decembra), koji je zamišljen kao mesto okupljanja korporacija koje su već realizovale velike infrastrukturne sportske projekte u SAD, Velikoj Britaniji, Izraelu, Francuskoj, Portugalu, Rumuniji… Potom, 7. decembra, sledi tradicionalni 15. Božićni (Christmas) bazar u organizaciji IWC, Međunarodnog ženskog kluba iz Beograda. Radi se o izuzetno popularnom, humanitarnom prodajnom sajmu robe široke potrošnje, čiji kompletan prihod, i od prodaje izloženih artikala i od ulaznica, ide u humanitarne svrhe. Za isti dan planirana je i 55. Međunarodna izložba pasa svih rasa (CACIB) u organizaciji Kinološkog saveza Srbije.

I, sam kraj godine, kako to nalaže još jedna tradicija, obeležiće Novogodišnji vašar, koji će od 20. do 30. decembra ponuditi već dobro poznate sadržaje, kakvi priliče kraju godine i novogodišnjem ugođaju – zabavu, sportska takmičenja za amatere, takmičenja u video igricama, klizališta, zabavni park, filmske projekcije itd.

Kao i bezbroj puta do sada, ovakav „planski okvir“ moguće je korigovati, prilagoditi zahtevima i potrebama posetilaca i tržišta u celini, a istorija je pokazala da su upravo neke od ad hoc sajamskih manifestacija, organizovanih za kratko vreme i izvan dugoročnih projekcija, postajale nezaobilazna okupljališta i običnih posetilaca i poslovnih ljudi. Radi takvih iznenađenja vredi nekako pregrmeti ovo dugo toplo leto.

Pročitajte i ovo...