Home VestiBiznis & Finansije “Pionir” i “Kraš” među 100 najvećih svetskih konditora

“Pionir” i “Kraš” među 100 najvećih svetskih konditora

by bifadmin
Dva konditora iz regiona – “Kraš” i “Pionir” – svrstali su se na listu sto najvećih konditora na svetu. Američka kompanija “Mars”, koja proizvodi čokoladice “snickers”, “mars”, “bounty” i “twix”, najveći je proizvođač slatkiša na svetu. Prihodi su joj dosegnuli 17,64 mlrd USD, pokazalo je istraživanje specijalizovane revije “Candyindustry”.
Sledi takođe američka kompanija “Mondelez International”, bivši “Kraft Foods”, koja u svom asortimanu između ostaloga ima slavnu “milku”, s 15 mlrd USD prihoda.
Osim “milke”, “Mondelez International” poznat je po robnim markama “oreo”, LU i “toblerone”. Pre dve godine kompanija je promenila ime – novo je složenica od monde (svet) i delez (slasno).
cokolada
Treći na lestvici je najveći švajcarski konditor – “Nestle” – s godišnjim prihodom od 11,76 mlrd USD.
Među vodećom desetoricom su još japanski “Meiji” (11,74 mlrd USD), italijanski “Ferrero” (10,9 mlrd USD), američki “Hershey’s” (7,04 mlrd USD), argentinski “Arcor” (3,7 mlrd USD), italijansko-holandska kompanija “Perffeti” (3,3 mlrd USD), nemački “Haribo” (3,2 mlrd USD) i švajcarski “Lindt” (3,15 mlrd USD).
Među sto najvećih je i “Kraš”, kome su najpoznatiji proizvodi “bajadere”, napolitanke, čokoladice “životinjsko carstvo”, bomboni “bronhi” i “kiki”…. Sa 163 mil USD prihoda od prodaje “Kraš” je na 79. mestu globalne lestvice.
Na 86. mestu je srpski “Pionir”, najpoznatiji po medenjacima “medeno srce”, koji godišnje od prodaje slatkiša prihoduje 140 mil USD.
Na poslednjem mestu liste sto vodećih svetskih proizvođača slatkiša je australijska kompanija “Darell Lea” s prihodom većim od 100 mil USD.
Izvor: seebiz.eu

Pročitajte i ovo...