Home VestiEkonomija Počela žetva pšenice, cena kukuruza raste

Počela žetva pšenice, cena kukuruza raste

by bifadmin

U periodu najintenzivnijih aktivnosti žetve pšenice, kukuruz je protekle nedelje bio ta roba koja je generisala jedan od većih nedeljnih prometa preko Produktne berze u Novom Sadu. Ukupan obim prometa od 1.725 tona robe čak 3,5 puta je veći u odnosu na promet u prethodnoj nedelji. Finanisjka vrednost prometa je iznosila 33.996.750 dinara i 3,7 puta je veća u odnosu na vrednost prometa iz prethodne nedelje.

Bez obzira na okolnost o manjoj zastupljenosti pšenice u trgovanju u odnosu na kukuruz, ova roba u ovom trenutku svakako zaokuplja najveću pažnju tržišne javnosti u Srbiji. Ono što se u prethodnoj nedelji osećalo u vazduhu, kada je trgovanje pšenicom novog roda počelo, ostvarilo se u nedelji za nama. Naime, nagoveštaji da bi cena sa početnih 17,00 din/kg bez PDV mogla da bude I nešto veća, dobili su svoju potvrdu u protekloj nedelji. Cena nove pšenice kretala se u rasponu od 17,20 din/kg bez PDV pa do 17,50 din/kg. Prosečna nedeljna cena trgovanja je iznosila 18,98 din/kg ( 17,25 bez PDV), što je u odnosu na prethodnu nedelju rast od 1,47%. Žetva još traje, rezultati žetve su i dalje u magli kako u pogledu prinosa, tako i u pogledu kvaliteta, što samo još više podgreva tržišnu neizvesnost. Zbog svega toga rano je za donošenje konačnih zaključaka, pa se shodno tome i tržište ponaša. Pšenica roda 2013. godine je u očekivanom padu. Cena od 21,67 din/kg ( 19,70 bez PDV) je za 5,59% niža od cene u prethodnoj nedelji.

Izvoz kukuruza je u poslednja tri meseca intenziviran i to se oseća na tržištu. Na našem tržištu, uprkos podataka o padu cena na svetskim terminskim tržištima, što je posledica velikih očekivanja u pogledu prinosa novog roda kukuruza, cena je u blagom porastu. Na bazi 1.250 tona prometa u trgovanju ovom robom, realizovana je prosečna cena na nivou od 19,24 din/kg (17,49 bez PDV). U odnosu na cenu u prethodnoj nedelji to je rast od 2,29%.

Stočni ječam je od početka žetve konstantno prisutan na berzanskom tržištu, a cena već treću nedelju za redom ima blago cenovno pomeranje ka višim vrednostima. Protekle nedelje ta cena je iznosila 18,37 din/kg (16,70 bez PDV), što je u odnosu na prethodni nedeljni period više za 0,16%. Od ostalih roba tržišni učesnici na berzi su usaglasili svoje interese u trgovanju suncokretovom sačmom sa 33% proteina I to po ceni od 33,60 din/kg ( 28,00 bez PDV). PRODEX je u porastu u odnosu na poslednji dan trgovanja prethodne nedelje za 1,71 indeksni poen, a iznosio je 215,77 indeksnih poena.

produktna berza - kukuruz

Stanje u svetu

Na osnovu procene USDA-a, da će američke zalihe kukuruza skočiti za čak 35%, a što predstavlja najveći rast zaliha od 2005. godine i što će najverovatnije predstavljati istorijski rekord, kao i rekordne proizvodnje, vrednosti fjučersa ove žitarice pali su na minimum u poslednjih pet meseci. Setva je uradjena na površini od 37.1 m/ha, sa ocenom useva od 75% dobar/odličan, mada rizik vezan za vremenske uslove i dalje ostaje. Faza oprašivanja u julu je najranjiviji period u ciklusu razvoja, a previše toplote ili suše bi moglo da dovede do pada prinosa.

Setva pšenice je uradjena na površini od 22.9 miliona tona, a trenutno je uradjeno 43% (48% petogodišnji prosek), dok je 30% useva dobilo ocenu dobar/odličan (34% pre godinu dana), a 44% ocenjeno sa loše/veoma loše (42% prošle godine). U odnosu na kraj prošle nedelje cena julskog fjučersa na kukuruz u Čikagu pala je za 5.47%, dok je cena fjučersa na pšenicu pala za 3.54%.

Vrednosti soje su u protekloj nedelji nastavili sa padom i tako doprineli najvećem padu u poslednjih pet godina, ka najnižen nivou od decembra 2011. godine, nakon što je američka vlada objavila izveštaj u kome se kaže da će farmeri posejati rekordne površine. Setva soje je za 11% veća od prošlogodišnje, dok je oko 72% useva ocenjeno kao dobar/odličan, u odnosu na 67% koliko je iznosio procenat godinu dana ranije.  Vrednost fjučersa na soju u Čikagu je u odnosu na kraj prošle nedelje u porastu za 3.10%, dok je cena fjučersa na sojinu sačmu manja za 2.84%.

U odnosu na prethodnu nedelju u Budimpešti je došlo do pada cene pšenice sa avgustovskim fjučersom za 0.62%, dok je kukuruz sa novim novembarskim fjučersom jeftiniji za 1,94%. Cena pšenice sa novembarskom isporukom je u Parizu pala je za 1.34%, dok je avgustovski fjučers na kukuruz u Parizu pao za 1.30%.

Pročitajte i ovo...