Home VestiBiznis & Finansije Šest opština dobilo pečat kvaliteta Naled

Šest opština dobilo pečat kvaliteta Naled

by bifadmin
Gradovi i opštine u Srbiji nastavljaju da snažnim intenzitetom grade povoljno poslovno okruženje, a nove lokalne samouprave koje su zaslužile pečat kvaliteta u vidu certifikata Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) su Leskovac, Stara Pazova, Negotin, Boljevac, Knjaževac i Trstenik.
Nakon sticanja nacionalnog certifikata o povoljnom poslovnom okruženju, Leskovac i Stara Pazova sada su ispunili uslove za dobijanje regionalnog certifikata, dok su prvi put nacionalno priznanje dobili Negotin, Boljevac, Knjaževac i Trstenik.
Potpisivanje Deklaracije
Certifikati su na svečanoj ceremoniji u Skupštini grada Beograda, na kojoj je govorila potpredsednica Vlade Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, dodelili predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladan Atanasijević, dekanka FEFA Ana Trbović i pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski.
Proces certifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem NALED sprovodi od 2007. i broj lokalnih samouprava koje su do sada stekle nacionalni certifikat povećan je na 31. Program je 2012. u saradnji sa GIZ Otvorenim regionalnim fondom za modernizaciju opštinskih usluga i regionalnim institucijama proširen na Hrvatsku, Makedoniju i BiH. Regionalni certifikat o povoljnom poslovnom okruženju pre Leskovca i Stare Pazove stekli su Ruma i Pirot kao i šest gradova i opština iz susednih zemalja (Bjelovar, Ivanec, Sanski Most, Prijedor, Strumica i Veles).
Taj broj uskoro će biti uvećan jer su na današnjoj ceremoniji lideri 11 gradova i opština – Lebane, Bela Palanka, Novi Bečej, Novi Sad, Niš, Zrenjanin, Pančevo, Vrnjačka Banja, Ivanjica,  Sombor i Sremska Mitrovica – potpisali Deklaraciju o ulasku u program certifikacije po regionalnom BFC standardu.
Regionalni certifikat o povoljnom poslovnom okruženju predstavlja zajednički standard za kreiranje dobrih uslova za poslovanje u jugoistočnoj Evropi. Reč je o jedinstvenoj inicijativi usmerenoj ka harmonizaciji rada lokalnih administracija na ovim prostorima, jačanju imidža regiona kao investicione destinacije, podizanju konkurentnosti i  podsticanju ekonomske saradnje.
Institucije Hrvatske, Makedonije, BiH i Srbije formirale su prošle godine Regionalnu mrežu za povoljno poslovno okruženje, prvo zajedničko telo koje će biti zaduženo za unapređivanje uslova za rad postojeće privrede i privlačenje novih investicija u četiri zemlje. Regionalna mreža svoju misiju ostvarivaće uključivanjem lokalnih samouprava u program Certifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE).

Pročitajte i ovo...