Home VestiBiznis & Finansije U Evropi 18 zemalja ima jeftiniju obuću od Srbije

U Evropi 18 zemalja ima jeftiniju obuću od Srbije

by bifadmin

Tačno 18 evropskih zemalja ima skuplju obuću od one u Srbiji a drugih 18, jeftiniju. Kad bi i po prihodima Srbija bila na evropskoj sredini, podatak da nam je obuća za 0,9% jeftinija od evropskog proseka bio bi za radovanje, ali nije tako, piše Makroekonomija.org. Pošto su nam porodična primanja manja za više od 50% od tog proseka Evrope ispada da je nakon građana Crne Gore, u Srbiji najteže kupiti garderobu.

U Crnoj Gori je potrošnja domaćinstava 50,5% nivoa potrošnje u EU-28, dok je cena obuće 105,8% tog prosečnog nivoa, što znači da je u Crnoj Gori potrebno da 109,5% više novca odvoji iz svog porodičnog budžeta kako bi se obukla kao i prosečna evropska porodica.

cipele
Sledi je Srbija sa 48,2% prosečne evropske potrošnje i sa 99,1% prosečne cene obuće, pa je potrebno da izdvoji 105,6% više novca nego prosečna evropska porodica u EU. Naravno, ne mora toliko više novca da izdvoji, može (mora) i da ima upola manje obuće, da je nosi dotrajalu ili da je kupuje van Srbije, kako bi porodičnom budžetu uštedeo novca za druge namene.

Makedonija je ovde na trećem mestu: iako ima bitno niži nivo cena od proseka u EU (indeks cena 80,3%), ima i još niži nivo potrošnje domaćinstava (41,6%), pa da bi jednako potrošili na garderobu kao i prosečni građani EU, morali bi da izdvoje za 93% više novca iz porodičnog budžeta za te namene nego prosečne porodice u EU.

Najmanje za obuću relativno moraju da izdvajaju u Švajcarskoj: imaju 161,7% nivoa potrošnje u EU28, a cene su im na nivou 118,4%, te za istu kupovinu obuće potrebuju za 26,8% manje iz porodičnog budžeta u odnosu na prosečne građane u EU.

Holanđani su u proseku: imaju za 13,2% viši nivo potrošnje od prosečnog i za 14,2% viši nivo cena obuće pa treba da izdvoje za 0,9% više iz porodičnih budžeta da se obuju, u odnosu na prosek.

Izuzev Crne Gore, gde je obuća skuplja nego u Srbiji, kao kod garderobe i kod obuće Srbija je „zlatno ostrvo“ za plasman ovih proizvoda jer su u svim zemljama u Istočnoj Evropi cene znatno niže nego u Srbiji. Najniže su cene obuće u Turskoj (za 32,8% ispod prosečnih u EU28), zatim u Bugarskoj (-25,2%), Albaniji (-25,1%), Makedoniji (-19,7%), Poljskoj (-17,2%), Mađarskoj (-16,5%), Bosni i Hercegovini (-14,2%), Hrvatskoj (-14%), Češkoj (-13,7%), Sloveniji (-10,4%),
Ujedinjenom Kraljevstvu (-9,4%), i još u sedam zemalja.

Obuća je najskuplja u Norveškoj, Islandu, Švedskoj, Danskoj i Švajcarskoj, ali kada se uporedi sa porodičnim budžetima ovih zemalja, oni mogu najviše da je sebi i priušte.

Pročitajte i ovo...