Home VestiBiznis & Finansije Za bolji inspekcijski nadzor

Za bolji inspekcijski nadzor

by bifadmin

Na odrzanom Forumu menadzera, potpredsednica Vlade i ministarka drzavne uprave i lokalne samouprave Kori Udovicki razgovarala je sa clanovima Srpske asocijacije menadzera na temu reforme inspekcija, novog Zakona o inspekcijskom nadzoru, o reformi javne uprave kao i naporima Vlade u borbi protiv sive ekonomije.

Na panelu su iskustva iz svakodnevne privredne prakse izneli Dragica Pilipovic Chaffey, generalna direktorka SBB-a, Slobodan Djinovic, generalni direktor Orion Telekoma, Stanka Pejanovic clanica Uprave Mercator grupe i direktor drustva Mercator–S i Vladan Atanasijevic direktor integracionih sistema, ASSECO SEE i predsednik NALED-a. Pored panelista otvorenoj diskusiji su se pridruzili i direktori Poreske uprave, Inspektorata za rad, Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, MOR-a, kao i mnogi drugi.

Pocetak foruma obeležilo je pitanje da li postoji stav Vlade Republike Srbije da se na republickom nivou osnuje jedinstveni inspektorat, po principu Generalnog inspektorata koji od 1. jula funkcionise na nivou Grada, Kori Udovicki je istakla da ce „Zakon o inspekcijskom nadzoru stvoriti osnov da Vlada obrazuje koordinaciono telo u cilju boljeg nadzora, ali i u cilju izbegavanja preklapanja i nepotrebnog ponavljanja inspekcijskog nadzora koji opterecuje privrednike. U tom smislu bi inspekcije ostale u sastavu odredjenih nadleznih ministarstava“.

Veliki Forum menadzera Srpske asocijacije menadzera i USAID Projekta za ...

Aleksandar Miljkovic, direktor Poreske uprave koji je istakao da se u okviru Poreske uprave upravo sprovodi reforma koja podrazumeva izmenu poslovnih procesa, zakonske regulative, organizacione strukture. Radi se na promeni percepcije poreske administracije u javnosti i njenog shvatanja da treba da bude servis gradjana i privrede.

 

Najvece sugestije privrednika odnosile su se na nekoordinisani inspekcijski nadzor, nepostojanje rokova za izdavanje misljenja pojedinih ministarstava, nelojalnu konkurenciju usled velikog procenta sive ekonomije na trzistu. Prisutni menadzeri pozdravili su planirano uspostavljanje informacionog sistema koji ce omoguciti planiranje nadzora cime ce se izbeci visestruke kontrole od strane razlicitih inspekcija kod istih privrednih subjekata, po pravilu onih koji uredno primenjuju propise, dok se na one koji propise ne primenjuju ne obraca paznja. Takodje, izrazili su nadu da ce najavljeni Zakon, uz reformu inspekcija, stvoriti i pravni osnov za postupanje prema neregistrovanim subjektima na trzistu i time doprineti suzbijanju sive ekonomije.

Svi prisutni slozili su se da bi zakljucci ovog foruma menadzera mogli da budu u pravcu donosenja jedinstvenog, sistemskog i reformskog Zakona o inspekcijskom nadzoru, obrazovanju snaznog i efikasnog jedinstvenog koordinacionog mehanizma, uvodjenje jedinstvenog inspekcijkog sistema (e-Inspekcije) i sto boljoj edukaciji inspektora.

Forum je realizovan uz podrsku USAID Projekta za bolje uslove poslovanja.

Pročitajte i ovo...