Home VestiEkonomija Deripaskin CEAC traži od Angele Merkel da ih zaštiti od Crne Gore

Deripaskin CEAC traži od Angele Merkel da ih zaštiti od Crne Gore

by bifadmin

Centralnoevropska aluminijumska kompanija CEAC, čiji je vlasnik ruski biznismen i donedavni vlasnik „Kombinata aluminijuma Podgorica“ (KAP) Oleg Deripaska, pozvala je nemačku kancelarku Angelu Merkel da insistira na tome da Crna Gora poštuje „acquis communautaire“, odnosno jedan od najznačajnijih pravnih i političkih principa evropskih integracija, pišu „Dnevne novine“.

Managing the Growth of Nuclear Power: Oleg V. Deripaska

„Kao jedne od najistaknutijih političkih lidera u Evropi, dužnost je kancelarke Merkel da iskoristi priliku i na Samitu zemalja zapadnog Balkana insistira da Crna Gora prvo „počisti svoju kuću i dovede je u red“ pre nego što joj bude dozvoljeno da nastavi proces pridruživanja EU“, kazali su iz CEAC-a. U pismu nemačkoj kancelarki se navodi da je CEAC nezadovoljan jer im je Vlada Crne Gore nezakonito oduzela veoma važnu investiciju.
Kako podsećaju „Dnevne novine“, CEAC je upravljao KAP-om do 8. jula prošle godine, kada je Privredni sud, na zahtev Ministarstva finansija Crne Gore, pokrenuo stečajni postupak. U međuvremenu, stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić potpisao je 10. juna ove godine sa vlasnikom nikšićkog preduzeća Veselinom Pejovićem ugovor o prodaji KAP-a za 28 mil EUR.
Pejović je preuzeo upravljanje KAP-om 19. jula, ali je zatražio produženje roka za plaćanje kupoprodajne cene za KAP za dva meseca, nakon što je okružni sud u Nikoziji 7. jula, na zahtev CEAC-a, zabranio transakcije sa imovinom te fabrike. Najveći deo prigovora CEAC vezanih za stečajni postupak u KAP-u pred crnogorskim pravosuđem do sada su uglavnom odbijani.

Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...