Home VestiBiznis & Finansije PKS: Sistem objedinjene naplate dobro funkcioniše

PKS: Sistem objedinjene naplate dobro funkcioniše

by bifadmin

Sistem objedinjene naplate veoma dobro funkcioniše, ocenili su juče predstavnici Grupacije računovodstvenih agencija Privredne komore Srbije na sastanku sa predstavnicima Poreske uprave. Predstavnici Grupacije izrazili su zadovoljstvo načinom na koji je sistem osmišljen i  na koji funkcioniše bez većih problema i poteškoća, saopštila je PKS.

Istaknuta je dosadašnja dobra praksa Poreske uprave, koja je tokom procesa uvođenja i uhodavanja sistema objedinjene naplate intenzivno sarađivala sa računovodstvenim agencijama na identifikaciji problema, i na osnovu toga dodatno unapređivala ovaj sistem koji maksimalno olakšava i čini efikasnijim rad i poslovanje, ne samo računovodstvenih agencija, već i njihovih klijenata – poreskih obveznika.

digitalci

Članovi Grupacije ukazali su na nedavno uočeni problem, koji se odnosi na poresko knjigovodstvo u slučaju prelaska poreskog obveznika sa jednog na drugi sistem. Dešava se da u slučaju kada poreski obveznici prelaze, na primer, sa samooporezovanja na sistem lične zarade, Poreska uprava i dalje zadužuje stare račune, čak šalje i opomene, iako su novi računi u pretplati. Radi prevazilaženja ovog problema, dogovoreno je da se u Poreskoj upravi sagledaju mogućnosti za automatsko preknjižavanje sa starih na nove račune.

Ukazano je i na probleme u razmeni podataka između Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i Poreske uprave, zbog kojih se komplikuje i otežava overa zdravstvenih knjižica i u slučajevima kada su obaveze po osnovu doprinosa uredno izmirene.

Predaja PDV prijava u slučaju odjave PIB-a, štampanje i dostavljanje izvoda, kao i njihova preglednost i sadržina, analizirani su na sastanku, održanom na incijativu Grupacije računovodstvenih agencija PKS 6. avgusta u Poreskoj upravi.  Grupaciju su predstavljali predsednik Jovan Beara i članovi Milan Davidović, Đerđ Pap i Lazar Srdanov, u ime Udruženja za bankarstvo i osiguranje PKS sastanku je prisustvovala Božana Jakišić, a predstavnici Poreske uprave bili su Vladan Pilipović i Miško Marković.

Pročitajte i ovo...