Home VestiEkonomija Remont u HIP-Petrohemiji

Remont u HIP-Petrohemiji

by bifadmin

U HIP-Petrohemiji, nakon 20 meseci neprekidnog rada, 5. septembra počinje remont proizvodnih postrojenja, koji će trajati do 31. oktobra. Pored revitalizacije pogona, kontrole i sanacije proizvodne opreme, ovaj period biće iskorišćen i za obavljanje pripremnih aktivnosti u cilju izvođenja investicionih projekata poboljšanja energetske efikasnosti proizvodnje i smanjenja troškova proizvodnje. Istovremeno, remont se vrši i u Rafineriji nafte Pančevo sa kojom je HIP-Petrohemija tehnološki povezana.

HIP-Petrohemija neprestano radi od decembra 2012. godine i planirani remont će obezbediti nastavak bezbednog i efikasnog rada postrojenja i odvijaće se prema prethodno utvrđenom planu. Tokom remonta u svim pogonima HIP-Petrohemije biće zaustavljena proizvodnja, pa u septembru i oktobru ove godine HIPP neće imati mogućnost da isporučuje ugovorenu količinu robe.

petrohemija

“Plan remonta je u skladu sa propisima o zaštiti životne sredine i sa njim su upoznate nadležne institucije“ – izjavio je Velimir Unković, generalni direktor HIP-Petrohemije i dodao: „Svi naši kupci sa kojima imamo dugoročne ugovore blagovremeno su obavešteni i očekuju naš povratak 1. novembra, kada opet počinjemo sa proizvodnjom i redovnom isporukom robe.“

Sa skoro 650 hiljada tona godišnje proizvodnje, HIP-Petrohemija je najveći proizvođač petrohemijskih proizvoda u Republici Srbiji, i značajna kompanija hemijske industrije u Jugoistočnoj Evropi. Iako je jedan od najvećih izvoznika u našoj zemlji, HIPP se nalazi u procesu restrukturiranja i posluje sa poteškoćama zbog kojih je u potrazi za strateškim partnerom.

Blizu 60% prihoda kompanija ostvaruje izvozom, pri čemu su glavna tržišta zemlje iz okruženja i Evropska unija. U 2013. godini HIPP je izvezao proizvode u vrednosti od 233 miliona evra što je činilo 2,12% ukupnog izvoza Srbije, dok je samo za prvih 6 meseci 2014. godine, izvoz HIPP-a iznosio 90 miliona evra, odnosno 1,63% izvoza Srbije u tom periodu.

Pročitajte i ovo...