Home VestiEkonomija Samozapošljavanje u Britaniji u porastu

Samozapošljavanje u Britaniji u porastu

by bifadmin

Finansijska kriza je prethodnih godina izvršila ključnu transformaciju britanskog tržišta rada, pretvorivši ovu zemlju, i njen glavni grad London u centre samozapošljavanja u zapadnoj Evropi. Po tome će ova zemlja uskoro ličiti više na neke države južne i istočne Evrope.

samozaposleni
Samozapošljavanje je u Velikoj Britaniji poraslo za 8% tokom prethodne godine – u proseku za 7.700 ljudi nedeljno – odnosno više nego u bilo kojoj drugoj evropskoj zemlji. Oko 14% ukupne radne snage u ovoj zemlji je samozaposleno, u poređenju sa nemačkih 10%, francuskih 11% ili belgijskih i švajcarskih 13%.

Ukoliko se ovaj trend nastavi Velika Britanija će uskoro više ličiti na zemlje južne i istočne Evrope, koje imaju veću stopu samozapsolenih radnika od zapadne Evrope, naveo je think-tank IPPR. U Španiji i Portugalu taj odnos iznosi 17%, u Italiji 23% i Grčkoj 32%. Ovakav porast, napominju u IPPR, dolazi uz cenu manje plaćenog radnog vremena i smanjenja produktivnosti.
Ekonomisti na Ostrvu se ne slažu u procenama zašto je zaista došlo do ove promene i da li će ona postati permanentna i u uslovima u potpunosti oporavljene ekonomije. Mnogi među njima veruju da većina novoprijavljenih samozaposlenih Britanaca jedva da išta radi, zbog čega podatak o samo 6,5% nezaposlenih deluje nerealno. Takođe, predstavnici radničkih sindikata kažu da su mnogi poslodavci preklasifikovali radnike kao samozaposlene kako bi plaćali manje poreze i beneficije za zaposlene. S druge strane, Kancelarija za nacionalnu statistiku kaže da dobar deo rasta broja samozaposlenih čine starije osobe koje na taj način odlažu svoj odlazak u penziju.

Izvor: Financial Times

Pročitajte i ovo...