Home VestiBiznis & Finansije Zelene ideje iz Srbije i ove godine najbolje u regionu

Zelene ideje iz Srbije i ove godine najbolje u regionu

by bifadmin

Na regionalnom forumu Filantropija za zelene ideje održanom od 24. do 27. jula u Albaniji, proglašene su tri najbolje ideje, a svaki od pobedničkih timova nagrađen je sa po 10.000 dolara za njihovu realizaciju. Ideja prototipa automatizovane protočne sušare za voće, povrće i začinsko bilje zasnovane na principima energetske efikasnosti, Vladana Pantovića iz Knića, koju je predstavljao Igor Kojičić, osvojla je prvo mesto, dok je farma glista za proizvodnju humusa glistenjaka na poljoprivrednom gazdinstvu Stevana Čovića iz Subotice, osvojila  drugo mesto. Razvoj biciklističkog turizma u okolini Skadra, Eltjana Shkreli iz Albanije, osvojila je treće mesto.

pobednici zelene ideje

Regionalni forum je organizovao Fond braće Rokfeler, u partnerstvu sa pet lokalnih fondacija iz regiona: Trag fondacija (Srbija), Partneri Albanija (Albanija), Centar za institucionalni razvoj (Makedonija), Forum građanskih inicijativa (Kosovo) i Fond za aktivno građanstvo (Crna Gora). Na odabir najboljih regionalnih ideja ove godine su pored žirija uticali i takmičari, tako što su davali svoje ocene za sve prezentovane ideje, a prosek njihovih ocena dodat je ocenama žirija.

Održavanju regionalnog foruma, prethodila su takmičenja na nacionalnim nivoima koja su organizovana od strane partnerskih fondacija. Na nacionalnom forumu za „Zelene ideje“, održanom u Srbiji tokom jula meseca ove godine, koji su pokrenuli Trag fondacija u partnerstvu sa USAID-om, Institutom za održive zajednice, Fondom braće Rokfeler i Erste Bankom, osim Vladana Pantovića i Stevana Čovića, nagrađen je i Nikola Grujičić iz Valjeva koji je predstavio projekat za proizvodnju organskih jaja i organske hrane za kokoške. Ove tri prvoplasirane ideje na nacionalnom forumu nagrađene su sa po 7.000 dolara.

U okruženju Nacionalnog parka Llogora u Albaniji takmičari su tokom dva dana predstavili niz inovativnih i zanimljivih ideja. Ideje su vrednovane u odnosu na njihovu ekonomsku održivosti i isplativost, uticaj koji imaju na lokalnu ekonomiju, društvo i obrazovanje, u kom obimu koriste čiste izvore energije i lokalne resurse.

Ove godine je na regionalnom takmičenju bila izuzetno jaka konkurencija i veoma nas raduje činjenica da broj prijavljenih održivih ideja, iz godine u godinu raste. Nastavićemo da podstičemo i pružamo podršku kreativnim projektima i razvoju biznisa koji cene prirodna bogatstva i čuvaju životnu sredinu“, izjavila je Mia Vukojević, izvršna direktorka Trag fondacije.

Prethodne godine na regionalnom takmičenju prvu nagradu je odnela Anica Simović, diplomirani inženjer tehnologije biljnih proizvoda iz Raške, idejni tvorac solarne sušare za voće, povrće, začinsko i lekovito bilje i preduzeća „Ruj 036” iz Milatkovića u opštini Raška.

Pročitajte i ovo...